ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Okoliš

Hitnom globalnom akcijom možemo spriječiti istrebljenje kalifornijskog dupina

Hitnom globalnom akcijom možemo spriječiti istrebljenje kalifornijskog dupina
Mexico City, 18. svibnja 2017. - S jedva 30 preživjelih jedinki kalifornijski dupin znan i pod nazivom vaquita fokus je  najnovije analize WWF-a.
Ovi trenutno najugroženiji morski sisavci na svijetu hitno trebaju koordiniranu globalnu akciju kako bi se spasila vrsta i tako spriječila nepovratna šteta na području svjetske baštine u zaljevu Kalifornije, gdje ovi dupini prebivaju.

Vaquita koja nestaje: Spašavanje najugroženijih morskih sisavaca na svijetu, analiza koju je naručila svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, predstavlja kritičan put za osiguravanje opstanka vaquita, a temelji se na  dvogodišnjoj zabrani mreža stajaćica. Mreže stajaćice identificirane su kao najveća prijetnja ovoj vrsti, a njihova zabrana korištenja  ističe ovog mjeseca. Unatoč naporima meksičke vlade, dosad se nije uspjela postići učinkovita provedba ove privremene zabrane, što je rezultiralo kontinuiranim ilegalnim ribolovom koji je doveo do smanjenja broja populacije vaquita za čak 90 posto u razdoblju između 2011. i 2016. godine.
 
"Nakon što smo prije manje od 60 godina otkrili dupine vaquita, do 2017. godine uspjeli smo ih dovesti do ruba izumiranja. Nevjerojatno malen broj preostalih jedinki potvrđuje da naši napori za zaštitu ove čudesne vrste nisu dovoljni. Ako danas ne napravimo hitnu i efektivnu promjenu, zauvijek ćemo izgubiti vaquite", kaže je Patrik Krstinić, stručnjak za pitanja mora u WWF Adriji.
 
WWF poziva meksičku vladu da odmah provede stalnu zabranu svih mreža stajaćica i ukloni sve zaostale mreže i daljnji slučajni ulov vaquite. Pozivaju i na usvajanje sveobuhvatne strategije koja će ribarskim zajednicama ponuditi alternativnu ribolovnu opremu.
 
Zbog svojih prepoznatljivih oznaka ovaj dupin poznat je kao "morska panda" i endemična je vrsta u gornjem dijelu Kalifornijskog zaljeva.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / WWF

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2