ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Hoće li i 2017. biti turbulentna godina za Volkswagen?

Hoće li i 2017. biti turbulentna godina za Volkswagen?
Berlin, 12. veljače 2017. - Volkswagen se ne smiruje. Doduše, to je jedna od najdosadnijih rečenica koju neki novinar može napisati. Ali ona u samo četiri riječi opisuje gotovo savršeno sadašnje stanje u europskom, a sudeći po brojkama od prije nekoliko dana, i najvećem svjetskom proizvođaču automobila.
Ali tu vijest, da je VW preskočio Toyotu po broju prodanih auta, cilj koji je koncern planirao tek za 2018., cilj koji se zapravo nije ni smatrao tako važnim zbog afere oko Volkswagenovih dizelaša, ta je vijest samo zakratko bila tračak nade u poduzeću kojeg već mjesecima potresa orkansko nevrijeme.

Nisu bile potrebne neke specijalne vidovnjačke sposobnosti da bi se predvidjelo kako će "Dieselgate" poduže vrijeme opterećivati ekipu iz Wolfsburga. Čak i dobre vijesti iz SAD-a o dogovoru s američkim pravosuđem o plaćanju kazne od nekoliko milijardi eura uvijek iznova stavljaju sol na ranu. Zato što se mušterije i dioničare redovito podsjeća da je VW lagao i da za to sad treba odgovarati.

I nakon nekoliko dana primirja sljedeća uzbuna: kada je na primjer prije dva tjedna glavna istražiteljica skandala u Upravi koncerna, Christine Hohmann-Dennhardt, podnijela ostavku – nakon samo 13 mjeseci na toj dužnosti. Očito je bila previše revnosna. Ali na drugoj strani ni ona se nije previše branila da u džep strpa otpremninu od 12.000.000 eura.I tako u tom ritmu stvari teku dalje. Tek što se smirilo uzbuđenje oko tog skandala, jedan stariji gospodin iz Salzburga je odlučio aktivirati sljedeću "bombu". Ferdinand Piëch, bivši šef VW-a i raniji predsjednik Nadzornog odbora, čovjek kojeg nazivaju "Patrijarh", dao je naslutiti što je on rekao na saslušanju u Državnom odvjetništvu Braunschweig. Sud iz tog grada je nadležan za njemačke tužbe oko skandala s dizelašima. Već koncem 2015. Piëch je, kako tvrdi, znao za muljaže s ispušnim plinovima i o tome je obavijestio VW. I dogodilo se – ništa.

Piëch, sudeći po onome što je procurilo, nije samo iskazom opteretio tadašnjeg šefa VW-a Martina Winterkorna, već i članove Nadzornog odbora. Svi su oni, kako kaže, već od ranije znali za manipulacije. I tim činom je ponovno otvorena makljaža u Wolfsbugu. Nastavak House of Cars iz proljeća 2015. Tada se Piëch posve iznenađujuće "distancirao" od Winterkorna. Uslijedila je borba za vlast i utjecaj u koncernu, borba koju je "Patrijarh" tada također iznenađujuće izgubio. Oni koji su tada bili protiv njega, upravo su oni koje on danas opterećuje. Koji scenarij! U igri je čak i izraelska tajna služba.

Što smjera Ferdinand Piëch? Čovjek koji preko komplicirane konstrukcije još uvijek posjeduje veliki paket dionica. Planira li se on osvetiti? Ukoliko je od onoga što je rekao pravosudnim organima točan samo djelić, to bi bila katastrofa neviđenih razmjera za koncern VW. Pa čak i pod cijenu da bi i njega, Piëcha, to onda "progutalo". Ali možda je sve to 79-godišnjaku svejedno. Kad znamo da se pred sudom u Braunschweigu radi prvenstveno o tome da su dioničari nekoliko dana prekasno informirani o skandalu, i kad znamo da se tužbe u tom slučaju vrte oko iznosa od osam milijardi eura, kako li će samo dimenzije cijeli slučaj poprimiti da je istina da je vrh koncern za manipulacije znao nekoliko mjeseci prije nego što je za njega saznala i javnost?

Naravno da je Nadzorni odbor Piëchove prigovore odbacio brzo i odlučno, nazvavši ih pogrešnima. Čak se govorilo o "fake news". Ali zašto bi se Piëch tek tako doveo u tu nezgodnu situaciju ako to nije istina? On, čovjek koji nikada nije djelovao impulzivno, već uvijek proračunato. Čovjek koji si može priuštiti najbolje odvjetnike. I da onda jedan takav čovjek laže sud? I ako da, zašto? Ovo je dakle priča o laži i istini. Ili Piëch laže – ili lažu njegovi bivši kolege. I još jedno pitanje: s kakvim otrovnim strelicama "Patrijarh" još raspolaže? Jedina stvar koju se može sa sigurnošću reći nakon još jednog turbulentnog tjedna u Wolfsburgu je: Volkswagen se neće smiriti. U idućih nekoliko godina.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / DW - Henrik Böhme

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2