HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Amsterdam, 07. rujna 2017. - Prije četiri godine nizozemski znanstvenik Mark Post, profesor na Sveučilištu Maastricht, prvi je proizveo sintetski burger koji je zatim u Londonu pripremio poznati engleski chef Richard McGeown.
Na konferenciji za novinare, Mark Post tada je otkrio da se umjetni burger sastoji od 20 000 tankih niti mišićnog tkiva koje su uzgojene iz matičnih stanica uzetih iz mišićnog tkiva krave u klaonici.

Njegova je cijena bila visoka, čak 300 000 dolara, no Post u suradnji s biotehnološkom kompanijom Mosa Meat sada pokušava razviti komercijalno konkurentan proizvod do 2020. godine. Cijena bi mogla biti oko 10 dolara, no nakon nekoliko godina komercijalne proizvodnje cijena će i dalje padati.

Demografske procjene pokazuju da će svjetska populacija do 2050. godine doseći 9,7 milijarda ljudi, dok bi se potrošnja mesa mogla udvostručiti. S druge strane, uzgoj stoke i proizvodnja mesa odgovorni su za 18 posto emisije stakleničkih plinova. Osim Marka Posta, na razvoju sintetskog mesa rade i neke američke te izraelske skupine.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Prijatelji životinja

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2