ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Hrvatska će legalizirati Uber, ali uz licence za vozače

Hrvatska će legalizirati Uber, ali uz licence za vozače
Zagreb, 06. travnja 2018. - Liberalizacija tržišta prijevoza i taksi tržišta u Hrvatskoj osnovna je intencija novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji je na ovotjednoj sjednici Vlada Republike Hrvatske prihvatila i poslala u Sabor na usvajanje po hitnoj proceduri.
U ovom se Zakonu definira pružanje usluga prijevoza u cestovnom prometu na način koji bi trebao odgovarati i Uberu i udruženjima taksista. Naime, predviđeno je da će svi vozači koji će se baviti prijevozom putnika, bilo putem taksija ili Ubera, morati imati važeće licence za obavljanje te djelatnosti. Time ćemo doći do situacije u kojoj će vrijediti jednaka pravila za sve – a kako bi se tržište liberaliziralo i prijevoz bio jeftiniji i dostupniji građanima, licence će značajno pojeftiniti.

Ministar Oleg Butković je na tiskovnoj konferenciji naglasio da je bitna jednakost svih sudionika na tržištu. Do licence za obavljanje prijevoza dolazit će se kroz manju proceduru i u bržem vremenu, a njezina će cijena biti na razini od oko 10% prosječne plaće u Republici Hrvatskoj. Taksisti se, kaže Butković, ne bi trebali buniti oko ovog prijedloga Zakona jer će sve trenutačno važeće licence biti produžene na razdoblje od pet godina.

Za liberalizaciju tržišta iznimno je bitna i odredba prema kojoj jedinice lokalne samouprave više neće moći ograničiti broj licenci za taksiste. Uz taksimetar kao instrument za određivanje cijene vožnje po novom se legalizira i mogućnost korištenja mobilne aplikacije u iste svrhe.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.A.B.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2