ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Pariz, 22. prosinca 2016. -  Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je procijenila kako će rast globalne potražnje za ugljenom usporiti tijekom sljedećih pet godina.
Globalna potražnja za ugljenom trebala bi rasti sa 5.4 milijardi tona u 2015. na 5.636 milijardi tona u 2021. godini, to jest, godišnji rast trebao bi iznositi 0.6%. Usporedbe radi, tijekom proteklog desetljeća, potražnja za ugljenom rasla je po stopi od 2.5% godišnje.

IEA navodi kako su će usporavanje rasta biti uzrokovano smanjenom potražnjom u SAD-u i Kini te dijelom zbog rasta obnovljivih izvora energije.

No, iako Kina intenzivno radi na diversifikaciji svojih energetskih izvora, ova zemlja će još uvijek biti jedan od najvećih korisnika ugljena narednih pet godina.

Glavni izvor rasta ugljena prebacuje se na Aziju, gdje će rast gospodarstva i stanovništva stvoriti potrebu za povoljnim i stabilnim izvorima energije, pa će tako Indija imati godišnju stopu rasta od 5% godišnje do 2021. godine.

Unatoč padu potražnje, cijena ugljena je naglo porasla tijekom 2016. godine zahvaljujući naglom smanjenju proizvodnje ugljena u Kini. IEA predviđa kako će iduće godine cijene padati, a do 2021. godine zadržati relativno stabilnu cijenu.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2