OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Beograd, 13. rujna 2017. - Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacija Svjetske banke odobrila je kredit od 19,1 milijuna eura belgijskom proizvođaču obnovljive energije Elicio za izgradnju vjetroparka snage 42 MW u Alibunaru u Srbiji.
UniCredit, FMO i GGF su se usuglasili osigurati dodatnih 40 milijuna eura za projekt što će pomoći poticanje proizvodnje obnovljive energije u Srbiji i unaprijediti energetsku ponudu i opskrbu energijom domaćinstava i gospodarskog sektora u Vojvodini.

Projekt će pomoći Srbiji u ispunjenju obveze u okviru Ugovora o energetskoj zajednici, koji predviđa da u 2020. godini 27 posto potrošene energije u Srbiji treba doći iz obnovljivih izvora.

Srbija je među najvećim proizvođačima stakleničkih plinova u Europi, obzirom da 70 posto njene proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugljen, dok istovremeno ima neiskorištene kapacitete u segmentu obnovljive energije.

"Projekt će pomoći diverzifikaciji zastarjelog i zagađujućeg energetskog miksa Srbije, smanjenju emisija stakleničkih plinova za oko 123.644 tona godišnje i otvaranje između 70 i 100 radnih mjesta do 2018. godine", ističe se u priopćenju.

Iz IFC-a naglašavaju kako je vjetropark u Alibunaru najveći projekt finansiranja ovog tipa energetskog postrojenja u Srbiji, a predstavlja i podršku borbi protiv klimatskih promjena. Projekt je, kako se dodaje u priopćenju, i rezultat rada IFC-ja sa Vladom Srbije na unaprijeđenju podzakonskih akata i standardnih modela ugovora o otkupu proizvedene električne energije.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2