TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

INA: Croscove akvizicije bile su razborita poslovna odluka

INA: Croscove akvizicije bile su razborita poslovna odluka
Zagreb, 15. veljače 2017. - Tvrtka Ina reagirala je na medijske objave o akvizicijama kojima je njezina tvrtka kći Crosco kreditima Ine 2007. i 2009. godine kupila mađarske tvrtke Rotary i Drill Trans, zbog čega je danas u milijunskim dugovima.
Ina poručuje da su prije potpisivanja ugovora o preuzimanju Rotaryja i Drill Transa provedene dubinske analize poslovanja tih kompanija za što je Crosco angažirao, između ostalih, i vanjske konzultantske kuće.

"Spomenute analize pokazale su da ove akvizicije mogu biti isplative za Crosco bez značajnijeg negativnog utjecaja na razvoj kompanije. O navedenim akvizicijama raspravljao je i Nadzorni odbor INA-e 2011. godine".

Kupnja Rotaryja i Drill Transa u iznosu od 58 milijuna dolara, omogućila je Croscu ulazak na tržište bušaćih usluga u Mađarskoj i Iraku, a u razdoblju od 2007. do danas ukupni EBITDA akviziranih kompanija dosegao je oko 120 milijuna dolara. Te su kompanije pozitivno poslovale, a ne opterećuju poslovanje samog Crosca jer nisu zadužene. S obzirom na navedeno, do sada su se navedene akvizicije pokazale kao razborita poslovna odluka.

Kao i sve servisne kompanije u naftnoj industriji koje se zbog pada cijena nafte i "arapskog proljeća" nalaze u izazovnoj situaciji, i Crosco je pogođen znatnim reduciranjem investicija u naftna i plinska polja od strane operatora te ima višak kapaciteta prvenstveno u segmentu bušenja na kopnu i moru koji stvaraju gubitke.

"Menadžment Crosca posvećen je pronalasku novih poslova za svoje bušaće kapacitete te su pregovori u tijeku. Paralelno s time osigurana je financijska stabilnost kompanije te se radi na optimizaciji troškova s ciljem povećanja konkurentnosti", priopćili su iz Ine, reagirajući na medijske napise prema kojima je Crosco u milijunskim dugovima zbog sumnjivih preuzimanja.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / tportal

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2