ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Ina: Modernizacija riječke rafinerije ovisi o poreznoj politici

Ina: Modernizacija riječke rafinerije ovisi o poreznoj politici
Zagreb, 01. kolovoza 2017. - Već je prije dva mjeseca napravljena analiza koju je naručio nadzorni odbor Ine, izradila tvrtka Deloitte, a koja predlaže nekoliko scenarija za budućnost rafinerije u Sisku. Da je studija napravljena potvrdio je u petak i predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott, ne iznoseći o njoj, međutim, nikakve detalje.
To će biti učinjeno, kazao je, tek kad se dioničari, dakle Vlada i MOL, dogovore što i kako dalje u Sisku. Aldott i dalje poručuje, međutim, da prostora za dvije rafinerije u Hrvatskoj nema, već samo za jednu, koja će raditi punim kapacitetom. Kako se dalo iščitati iz njegovih odgovora, međutim, i nastavak modernizacije riječke rafinerije ovisi o budućoj poreznoj politici države prema Ini, piše Novi list.

Na sudu su, kazao je Aldott, porezna potraživanja države prema Ini od oko 500 milijuna kuna, a bilo kakva investicija u uvjetima takve državne porezne politike teško da može biti isplativa, kazao je. Riječ je o investiciji od oko 400 milijuna eura, a prema Ini postoji diskriminacijski porezni pristup, smatra Aldott.

Do kraja ove godine bit će dovršen prvi dio modernizacije u Rijeci, nakon čega treba biti donesena konačna odluka o tome što dalje, zaključio je prvi čovjek Ine. "Ne bi trebalo biti razlike između interesa Vlade i MOL-a kad je u pitanju ova investicija, no ona nam, prije svega, mora biti isplativa u kraćem roku, a ne na, primjerice, 30 godina", Aldottov je svojevrsni ultimatum odaslan put Vlade, kad je modernizacija Rafinerije Rijeka u pitanju.

Iako smatra da za dvije rafinerije u državi nema mjesta te napominje kako Sisak negativno utječe na poslovanje Ine, doznajemo da je analiza Deloitta ipak pokazala kako se u Sisku isplati nastaviti s proizvodnjom nekih komponenti. Aldott, međutim, detalje analize ne želi iznositi dok se ne postigne rješenje s Vladom RH.

Operativna dobit Ine u prvom polugodištu ove godine iznosila je 910 milijuna kuna, naspram 34 milijuna u prvoj polovici 2016. godine. Prerada u rafinerijama porasla je za 34 posto, rečeno je jučer na predstavljanju financijskih rezultata Ine, uz napomenu kako gubitak Siska, međutim, iznosi oko 160 milijuna kuna. Neto zaduženost Ine je na najnižoj razini u deset godina, kazao je Aldott, dodajući kako je Ina spremna na investicije u značajne projekte u sljedećih nekoliko godina. O kojim se projektima radi, nije kazao.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Novi list via SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2