ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Ina prošli tjedan povećala svoj udjel u Energopetrolu na 88,6%

Ina prošli tjedan povećala svoj udjel u Energopetrolu na 88,6%
Sarajevo, 12. veljače 2018. - Nakon što je dokapitalizirala Energopetrol, INA d.d. Zagreb postala je vlasnik 88,6 posto dionica ove kompanije.
Federacija BiH, koja nije sudjelovala u dokapitalizaciji, smanjila je svoje učešće sa 22,1 posto na 7,6 posto. Ostali dioničari su manjinski, a najveći udio ima General Servis d.o.o. Sarajevo 0,45 posto.

Energopetrol d.d. Sarajevo dokapitaliziran je sa 131 milijuna KM emisijom 10.480.000 redovnih (običnih) dionica nominalne vrijednosti 12,50 KM po dionici putem javne prodaje. Nakon dokapitalizacije kapital Energopetrola iznosi 199,6 milijuna KM.

Nakon što je INA otkupila MOL-ov udio u Energopetrolu i tako postala dominantni vlasnik, dugo se očekivalo šta hrvatski vlasnici Energopetrola, koji se godinama guši u gubicima, namjeravaju učiniti sa kompanijom.

Sada su dileme otklonjene, te je INA odlučila preuzeti potpunu kontrolu nad Energoepetrolom, a time i odlučujuće utjecati na njegovu daljnju sudbinu.

Iako je svojevremeno najavljivao privatizacijom 2006. godine da će Energopetrol postati regionalni naftni gigant, konzorcij INA-MOL samo je produžio agoniju sarajevske kompanije. Gubici su se gomilali pa su dostigli iznos veći od 200 milijuna KM.

S ozbirom da je Vlada FBiH u Planu privatizacije za ovu godinu uvrstila Energopetrol, sada je izvjesno da će prodavati gotovo trostruko manji postotni udio u ovoj kompaniji nego što ga je do jučer imala.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2