OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Investitori iz Slovenije kupili 9,8 posto Jugopetrola

Investitori iz Slovenije kupili 9,8 posto Jugopetrola
Ljubljana, 27. lipnja 2017. - Slovenski investitor, sakriven iza custody računa NLB banke kupio je prošli tjedan na Montenegroberzi oko 9,8 posto dionica naftne kompanije Jugopetrol za ukupno 5,78 milijuna eura.
Dionice su Slovenci kupili na aukciji Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG i povezanih lica po prosječnoj cijeni od 13,5 eura po dionica, koja je bila početna, saznaju neslužbeno crnogorske "Vijesti" iz nekoliko izvora na lokalnom tržištu kapitala.

Predstavnici slovenske KD grupe, koja već 16 godina većinski kontrolira bivši privatizacijski fond MIG, a danas transformirano dioničko društvo, posljednjih nekoliko godina transakcije u Crnoj Gori su obavljali većinom posredstvom offshore kompanija registranih na Cipru.

Izvor "Vijesti" navodi da iza obavljenog posla na burzi stoje Slovenci, a to pokazuje to što je pored angažirane slovenske NLB banke, broker kupca bio Global broker diler koji za direktora imas slovenskog vlasnika.

Drugi pokazatelj u prilog ovoj tvrdnji da su Slovenci kupci ovog vrijednog paketa dionica Jugopetrola je prošireni dnevni red predstojeće skupštine dioničara MIG-a, zakazane za 30. lipnja. Planirano je da MIG kupi i stekne obveznice svog osnivača i emitenta KD Ljubljana, koji je nakon Masovne voucherske privatizacije u Crnoj Gori prije 16 godina osnovao bivši fond MIG.

Direktor MIG-a Dragan Radusinović rekao je "Vijestima" uoči transakcije da za dionice postoji interes investitora iz Grčke, Slovenije i Crne Gore.

MIG je prošlu godinu završio sa dobiti od 729.483, dok je 2015. imao gubitak od 3.181.969 eura.

Neraspoređena dobit je na kraju 2016. iznosila 42.714.592 eura, a akumulirani gubitak 104.858.105 eura.

Većinski vlasnik Jugopetrola sa 54,35 posto dionica je grčki Helenic petroleum. Helenic je kupio većinski paket dionica Jugopetrola 2002. godine za 65 milijuna eura. Izostala je dokapitalizacija Jugopetrola, kojoj su se protivili predstavnici fondova zajedničkog ulaganja.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Vijesti via SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2