ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

Iran pustio u pogon pet faza plinskog polja Južni Pars

Iran pustio u pogon pet faza plinskog polja Južni Pars
Teheran, 19. travnja 2017. - Iranski predsjednik Hassan Rouhani u nedjelju je pustio u pogon pet faza plinskog polja Južni Pars u Perzijskom zaljevu, u koje je u zadnjih 12-ak godina uloženo 20 milijardi američkih dolara, objavili su iranski mediji.
Puštanjem u pogon faza 17, 18, 19, 20 i 21 Iran će povećati proizvodnju i dostići Katar, ističu iranski dužnosnici. Južni Pars, u vlasništvu Irana i Katara, najveće je nalazište plina na svijetu.

Ukupna iranska proizvodnja plina iznosi 885 milijuna prostornih metara plina na dan, po službenim podacima. "Pod punim sankcijama, uz pomoć iranskih inženjera i radnika, uspjeli smo zadnjih godina razviti 11 faza Južnog Parsa", koji ih ima ukupno 21, rekao je iranski ministar za naftu Bijan Namadar Zanganeh.

Iran posjeduje druge najveće rezerve plina na svijetu nakon Rusije i četvrte svjetske rezerve nafte.

Francuska tvrtka Total potpisala je u studenom predugovor o razvoju faze 11 plinskog polja u vrijednosti od 4,8 milijardi dolara, ali još čeka "konačnu odluku" SAD-a o Iranu kako bi konkretizirala svoje projekte u toj zemlji.

Od dolaska Donalda Trumpa na vlast očekuje se promjena američke politike prema Iranu. SAD je Iranu već nametnuo nove sankcije zbog njegovog balističkog programa i kršenja ljudskih prava.

No, međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu sklopljen u srpnju 2015. omogućio je da se u siječnju 2016. ukine dio međunarodnih sankcija Teheranu.

Iran je uspio povećati proizvodnju nafte na 3,9 milijuna barela na dan s prethodnih 2,6 milijuna barela i više nego udvostručiti izvoz nafte.

Teheran nastoji privući i velike međunarodne kompanije za razvoj svojg energetskog sektora.

Početkom siječnja Teheran je izabrao 29 europskih i azijskih kompanija da sudjeluju na natječajima za razvoj njegovih naftnih i plinskih polja.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2