HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

Ivicom ulaže 50 milijuna KM u vjetroelektranu kod Bihaća

Ivicom ulaže 50 milijuna KM u vjetroelektranu kod Bihaća
Bihać, 03. kolovoza 2017. - Administrativne procedure u vezi s izdavanjem neophodnih dozvola za izgradnju prve vjetroelektrane u Unsko-sanskom kantonu, na lokalitetu Teočak, nadomak Bihaća, su pri kraju i očekuje se da investitor krajem godine započne realizaciju ovog projekta čija je vrijednost procijenjena između 40 i 50 milijuna KM, izvijestile su nezavisne.com.
Potvrdio je ovo predsjednik Komisije za koncesije USK Šefik Štulanović, koji je istaknuo kako je protekle godine okončana procedura za dodjelu koncesije, koja je naposlijetku dodijeljena preduzeću Ivicom iz Zagreba, koje realizira projekte iz sektora energetike.

Koncesijska dozvola se odnosi na korištenje više od 1.000 hektara zemljišta na spomenutom lokalitetu za izgradnju osam mini-vjetroelektrana, čija bi pojedinačna snaga iznosila do pet megavata.

Koncesionar je dobio pravo izgradnje postrojenja koja bi snagu vjetra pretvarala u električnu energiju, s tim da bi ukupna instalirana snaga svih vjetroelektrana iznosila najviše 40 megavata.

Prema riječima Štulanovića, vrijeme na koje je dodijeljena koncesija iznosi 30 godina, a računa se od dana puštanja vjetroelektrana u pogon. Jedan od uvjeta koncesijskog ugovora je da ponuđena visina koncesijske naknade ne može biti manja od 2% u odnosu na ukupni promet ostvaren proizvodnjom električne energije.

Štulanović kaže kako interes investitora za izgradnju vjetroelektrana postoji, te je dodao kako će iskorištavanje energetskog bogatstva USK u narednom periodu biti jedan od strateških ciljeva aktualnih vlasti u ovome kantonu.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2