TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

J.P. Morgan pregovara s crnogorskom Vladom o udjelu u A2A

J.P. Morgan pregovara s crnogorskom Vladom o udjelu u A2A
Podgorica, 18. prosinca 2017. - Renomirana američka financijska institucija J.P. Morgan jedna je od nekoliko kompanija koje pregovaraju sa Ministarstvom gospodarstva o načinu preuzimanja 41,7 posto dionica talijanske kompanije A2A, saznaje CdM.
Američki kreditor J.P. Morgan je financijska institucija poznata po pružanju različitih financijskih usluga.

Vlada je nakon sjednice Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, objavila informaciju da Ministarstvo ekonomije razmatra moguće opcije kojima bi se ubrzao izlazak A2A iz vlasničke strukture EPCG na način koji neće nepotrebno dodatno opteretiti javne financije, kao i da su u tijeku razgovori sa nekoliko financijskih intitucija, koji ukazuju na mogućnost unaprijeđenja pozicije Države i stvaranje prostora za ponovno privlačenje stranih investicija u sektor energetike.

To znači da Vlada u ovom trenutku ne pregovara sa kompanijama koje bi mogle direktno kupiti dionice A2A, već sa kreditnim institucijama uz čiju pomoć bi se našao način otkupa tih dionica, a koji bi bio najbolji za državu i EPCG i najmanje opteretio državni budžet.

To, dalje, znači da država, prema saznanjima CdM-a, razmatra mogućnost da uz podršku neke financijske institucije pronađe model otkupa dionica A2A pod povoljnijim uvjetima od onih koje podrazumijeva Put opcija.

Podsjećamo, Put opcija definira obavezu države da 41,7 posto dionica EPCG preuzme za iznos od 250 milijuna eura, u sedam jednakih godišnjih rata, uvećavajući svoj vlasnički udio proporcionalno isplaćenom dijelu ugovorenog iznosa.

Na taj način država bi u narednih sedam godina postepeno uvećavala svoj udio u EPCG sa postojećih 57,1 na konačnih 98,8 posto.

Eventualno angažiranje financijske institucije moglo bi ubrzati postupak otkupa dionica A2A, tako što bi način njihove otplate bio redefinisan direktno sa financijskom institucijom koju Vlada angažira.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CdM

Komentari

4000 znakova
DESNI
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2