ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Okoliš

Javni natječaji provodit će se uz primjenu mjerila zelene javne nabave

Javni natječaji provodit će se uz primjenu mjerila zelene javne nabave
Zagreb, 23. ožujka 2015. - "U projektima energetske učinkovitosti i zelenim radnim mjestima prepoznali smo priliku za smanjenje emisija stakleničkih plinova, ublažavanje klimatskih promjena i gospodarski razvoj. Do 2050. možemo otvoriti 80.000 zelenih radnih mjesta, u čemu će nam pomoći Strategija niskougljičnog razvoja na kojoj radimo. Krenuli smo i s izradom Akcijskog plana za zelenu javnu nabavu jer je jedan od ciljeva EU da se do 2020. najmanje 50 posto javnih natječaja provede uz primjenu mjerila zelene javne nabave.", izjavio je danas ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na otvorenju događaja "Volimo zelene tehnologije i tehnologije u službi čovjeka" u hotelu Westin.
U sklopu događaja kojeg je organiziralo Veleposlanstvo Japana predstavila su se gospodarska i tehnološka dostignuća te zemlje. Fokus je bio na održivom razvoju i inovativnim zelenim tehnologijama. Predstavile su i se japanske tvrtke koje razvijaju inovativne zelene tehnologije u segmentu prometa. Ministar Zmajlović u govoru se osvrnuo na održivi razvoj i projekte Ministarstva zaštite okoliša i prirode koji će doprinijeti otvaranju zelenih radnih mjesta i smanjenju energetske potrošnje.

Trenutno se izrađuje Strategija niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom do 2050. čija će primjena smanjiti emisije stakleničkih plinova i poticati gospodarski razvoj. To će biti temeljni dokument u području ublaženja klimatskih promjena ali i krovna gospodarska, razvojna i okolišna strategija. Ta strategija otvorit će prilike da se inovacijama, prijenosom naprednih tehnologija i strukturnim promjenama u svim gospodarskim sektorima potakne rast industrijske proizvodnje, razvoj novih djelatnosti i konkurentnost gospodarstva. UNDP je u svojoj studiji izračunao da se do 2050. u Hrvatskoj može otvoriti 80.000 zelenih radnih mjesta.

Ministar je istaknuo da se radi i na Akcijskom planu za zelenu javnu nabavu za razdoblje od 2015.-17. s pogledom do 2020. s ciljem da se i u tom segmentu ostvare energetske uštede. Cilj EU je da se u okviru Sedmog akcijskog programa za okoliš do 2020. provede minimalno 50 posto javnih natječaja uz primjenu mjerila zelene javne nabave. Javna tijela su značajni potrošači u RH koji godišnje troše oko 39,5 milijardi kuna. Stoga koristeći svoju kupovnu moć za odabir 'zelenih' roba i usluga mogu dati značajan doprinos u održivoj potrošnji.

"Projekti koje provodimo važni su zbog svojih ekoloških odrednica i činjenice da njihovim provođenjem potičemo gospodarski razvoj Hrvatske i veću kvalitetu života naših građana. Upravo to omogućuje dugoročno održivi razvoj i napredak Hrvatske.", dodao je ministar Zmajlović.

Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove godine projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti subvencioniraju sa 600 milijuna kuna. Provode se mjere kojima se potiče energetska učinkovitost u zgradarstvu, obiteljskim kućama, komercijalnim zgradama, turizmu i prometu. Promet u emisijama stakleničkih plinova ima udio od 25 posto, od čega 71 posto generira cestovni promet te je nužno istaknuti važnost energetske učinkovitosti u prometu.

Ove godine je za subvencioniranje nabave električnih vozila, hibridnih plug in vozila i hibridnih vozila osigurano 14 milijuna kuna, a visina subvencija iznosit će od 30.000 do 70.000 kuna. U projektima čistijeg transporta ove godine se pridružio i NP Mljet te je nedavno pokrenut projekt 'Mljet – prvi zeleni otok na svijetu' u sklopu kojeg će se sa 105.000 kuna dodatno poticati nabava električnih vozila za stanovnike otoka.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2