TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Berlin, 11. svibnja 2017. - Sve je više robe na putu: po cesti, zraku i moru, to su dijelovi za proizvođače, roba za kupce itd. Zato se i na sajmu logistike u Münchenu, makar tom sektoru ide odlično, već traže rješenja budućnosti.
Kreće se autonomno, ima šest malih kotača i izgledom podsjeća na usisavač ili mali hladnjak za napitke. Ne znamo kako bi donio paket na treći kat, čak i ako zgrada ima lift ili što bi ostalo od njega nakon "bliskog susreta" s kamionom.

Ali sektor logistike polaže velike nade i u takve autonomne "poštare" jer i pošiljki ima sve više. U Hamburgu je već isproban i ovakav način dostave i na minhenskom sajmu Transport Logistic mnogi vjeruju da će ovakvi "usisavači" već ubrzo postati nezaobilazna slika u velegradovima. Eksperimentira se i s automatskim letjelicama i svi razmišljaju kako još učinkovitije prijeći "posljednju milju", dakle pošiljku iz distributivnog centra prenijeti do krajnjeg korisnika.

Neprekidno je sve više posla i traže se novi putovi dostave. Udruga logističkog sektora objavljuje kako je već prošle godine ostvaren promet od 258 milijardi eura, a jedva da je išta drugo tako raznovrsno kao logistika. Kako će roba biti prevezena? Koliko je vremena? Koliko je pošiljka osjetljiva? Je li možda čak i živa - stoka ili trkaći konji? Može li jednostavno u kontejner i na brod, treba li avionom, kako je staviti na željeznicu, gdje treba doći kamion... Sve ima svojih pravila i sve je više stručnjaka koji se bavi samo tim pitanjima.

Čitava tehnologija transporta je već usred tehnološke revolucije: automatizirana vožnja, telematika, "pametni" podaci i virtualno raspolaganje podacima - ne treba samo prevesti pošiljku nego i mušterija želi točno znati gdje je ona i kada će doći. Neki proizvodi se više uopće ne prevoze: šalju se samo podaci i trodimenzionalni tiskač stvara željeni proizvod već kod kupca.

Posljedica je da si i "veliki" u sektoru prijevoza i logistike više ne mogu priuštiti da "žive na staroj slavi", nego i oni surađuju s "mladima i divljima" i traže nova rješenja. Nije dovoljno odnijeti pošiljku s točke A do točke B, čak i vozači dostavnih kamiona moraju savladati digitalnu tehnologiju i stalno biti "online" za mušterije.

Minhenski sajam transporta i logistike je proveo istraživanje među izlagačima, da li su spremni i uložiti novac u tehnologije budućnosti. Golema većina, njih 70% to želi ili već naveliko čini, jer nitko ne želi zaostati za konkurencijom. MAN je na primjer pokazao svoju golemu bazu podataka "u oblaku" svjetske mreže tako da svatko i od svugdje može doći do informacije. "Već su postavljeni prvi temelji da bi se digitalno reformirao ovaj treći po veličini gospodarski sektor u Njemačkoj", izjavio je Robert Schöneberger iz uprave minhenskog sajma.

Ali čak i više upitanih izlagača logističkog sektora, njih 80% želi i nešto posve suprotno: ne vjeruju da će bilo kakvi roboti, ma koliko "pametni" bili, ikad potpuno zamijeniti čovjeka. Već i po njihovim iskustvima s mušterijama znaju koliko može razbjesniti već i automatska komunikacija (na primjer svima nama dobro znana snimljena poruka "pritisnite 1 ako želite..."), a ne vjeruju svi niti u takve "usisavače" koji bi trebali donijeti njihov paket. Zato oni žele uložiti novac kako bi se usredotočili na školovanje za "pravu" komunikaciju i pomoć kako bi ljudi i strojevi bolje surađivali.

Hermes je zadovoljan probom s njihovim robotima u Hamburgu. Kako nam objašnjava stručnjak za inovacije tog logističkog koncerna, Roger Hillen-Pasedag su ti "usisavači" od prošle jeseni do ovog ožujka izveli 600 vožnji i prešli tri i pol tisuće kilometara. "To je bio način da sakupimo iskustva u toj dostavi do krajnjeg korisnika", kaže Hillen-Pasedag. U Londonu se taj test nastavlja i dalje, ali u Hermesu već provode novu novinu: u svoj toj raspravi o "prljavim" dizelašima, Hermes već tri godine širi svoju flotu potpuno električnih dostavnih vozila. Do 2020. će u suradnji s Mercedes-Benzom doći 1.500 takvih vozila kakva će se koristiti širom Njemačke. Za sada će ona imati i vozača od krvi i mesa, ali što donosi budućnost...?

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / DW

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2