TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Lifestyle

Još dva hrvatska lokaliteta na UNESCO-vom popisu Svjetske kulturne baštine

Još dva hrvatska lokaliteta na UNESCO-vom popisu Svjetske kulturne baštine
Zagreb, 10. srpnja 2017. - U nedjelju su još dva hrvatska lokaliteta uvrštena na UNESCO-v popis Svjetske baštine, tijekom 41. zasjedanja Odbora za svjetsku baštinu koje se odvilo u Krakovu u Poljskoj.
Dva nova uvrštena lokaliteta su gradske zidine grada Zadra i utvrda Sv. Nikole u Šibeniku.

"Oduševljeni smo. Radili smo na ovom projektu šest godina i ova nagrada će biti veliki poticaj za turističku promociju naše zemlje. Ovo bi moglo dovesti do otvaranja novih poslova", izjavio je u nedjelju Davor Trupković, pomoćnik ministra kulture.

Utvrda Sv. Nikole koja se nalazi na otoku Ljuljevcu u Jadranskom moru, blizu grada Šibenika, datira u 16. stoljeće. Specifičnog oblika u obliku trokuta, utvrda je izgrađena zbog zaštite grada pred najezdom Turaka, no nikada nije iskorištena za prvotnu funkciju. Međutim, danas je postala atraktivni turistički lokalitet.

Zadar, još jedan grad na hrvatskoj obali, jednom je bio najveći grad-tvrđava u cijeloj Mletačkoj Republici. Njegove zidine su izgrađene između 15. i 17. stoljeća. Neke od zidina i osam vrata su još uvijek očuvani.

Rano u petak UNESCO je također na popis uvrstio bukovačke šume u nacionalnim parkovima Sjevernom Velebitu i Paklenici kao dio zajedničkog lokaliteta iskonskih bukovačkih šuma koje se protežu diljem 12 država.

S lokalitetima koji su sada dodani na popis, trenutačno se 11 hrvatskih lokaliteta nalazi na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CRI

Komentari

4000 znakova
DESNI
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2