ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
London, 21. travnja 2018. - Dok topljenje leda proširuje prostor za prilaz Arktiku, investitori iz Kine i Kanade sve su zainteresiraniji za izbore na Grenlandu zakazane za sledeći tjedan.
Na Grenlandu se nadaju da će porast cijena dobara i usluga privući strane investitore i ubrzati ekonomski rast, kako bi, kako navodi Reuters, ostvarili dugoročni cilj nezavisnosti od Danske.

Nakon što je Grenland ostvario visoku razinu autonomije od Danske 2009. godine, vlast se nadala da će doći do rudarskog "booma", međutim zakonska ograničenja i pad cijena usluga i dobara osujetili su ove planove.

Ekonomija se u odsustvu rudarskog "booma" oslonila na ribarenje i danske donacije, a s obzirom na to da bi ove godine trebao započeti s radom rudnik rubina i safira, koji vodi norveška "LNS grupa", agencija navodi da se mještani ponovo nadaju investicijama.

Kako navodi Reuters, topljenje leda na Arktiku stvoriti će povoljnije uvjete za investicije zbog boljeg i šireg pristupa regiji.

Agencija zato predviđa da bi vlada koja osvoji mandat u utorak, kada su izbori i zakazani, morala odlučiti želi li se udaljiti od Danske i ojačati veze sa drugim državama, uključujući Kinu.

Kina ima interese na Grenlandu, zbog vladinog plana u kojem su iznesene ambicije o formiranju "polarnog put svile" i iskoriste transportne rute stvorene globalnim zagrijavanjem, navodi Reuters.

Glavni igrači na političkoj sceni Grenlanda su socijaldemokratska Sjumut stranka premijera Kima Kielsena i ljevičarska, inuitska, Atakatgit stranka Sare Olsvig.

Prema posljednjim anketama, najizvjesniji ishod izbora je da će ove dvije stranke ostati u koaliciji.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.A.B.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2