ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

Kako leptiri mogu učiniti solarnu energiju jeftinijom?

Kako leptiri mogu učiniti solarnu energiju jeftinijom?
Zageb, 06. kolovoza 2015. - Prema najnovijim saznanjima znanstvenika sa Sveučilišta Exter, tajna jeftinije i učinkovitije solarne energije mogla bi se skrivati u krilima leptira.
Promatranjem leptira kupusara i načina na koji sklapa krila kako bi prije leta prikupio što je više toplinske energije dobivene od Sunca, znanstvenici su otkrili kako bi se repliciranjem položaja slova V u kojem se nalaze leptirova krila proizvodnja električne energije iz fotonapona mogla povećati za gotovo 50%.

Sposobnost leta leptira je za vrijeme oblačnih dana ograničena zbog činjenice da ovi insekti energiju za let dobivaju iz Sunca. No, leptir kupusar može letjeti i za oblačnih dana, i to prvenstveno zbog pozicije krila koja koncentrira sunčevu svjetlost na prsni koš te ubrzava proces zagrijavanja to jest "punjenja" energijom.

Repliciranjem ovih podataka i njihovom primjenom na fotonaponsku tehnologiju, znanstvenici su uspjeli stvoriti novi lagani materijal koji stoji u poziciji slova V te koncentrira sunčevu svjetlost na fotonaponske panele. Testiranjem je ustanovljeno kako se proizvodnja električne energije u nekim slučajevima povećala za zapanjujućih 50%.

Profesor Tapas Mallick, glavni autor istraživanja, zaključuje: "Primjena biomimikrije u inženjerstvu nije novost. Međutim, ovo multidisciplinarno istraživanje pokazuje nam nove puteve za razvoj jeftine električne energije dobivene uz pomoć fotonapona".

Autor: © Portal croenergo.eu (R.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentari

4000 znakova
DESNI
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2