ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Kako se Saudijci prilagođavaju promjenama na tržištu nafte u SAD-u?

Kako se Saudijci prilagođavaju promjenama na tržištu nafte u SAD-u?
London, 16. lipnja 2017. - Cijene nafte pale su više od deset posto od 25. svibnja, dana kada su OPEC, Rusija i drugi naftaši dogovorili produženje roka za smanjenje proizvodnje.
Razlog ovom novom padu je porast sirovih zaliha u SAD, nešto što Saudijska Arabija želi i izgleda može promijeniti. Ova kraljevina bogata naftom ima veliku rafineriju u Americi, a da bi manipulirala brojkama, Saudijci bi mogli usporiti izvoz u Ameriku.

"Mislim da je njihov sljedeći plan napada da odustanu od izvoza, tako da mogu prividno prikazati pad u izvještajima", rekao je John Kilduf, analitičar. "I to će napraviti tako da će izgledati da se zalihe stvarno smanjuju", dodao je.

Prema njegovim riječima, od osam milijuna barela dnevno u SAD, čak milijun je od Saudijaca.

"Saudijci razumiju značaj promjena u SAD, prate stanje i signaliziraju da će smanjiti isporuke u SAD", rekla je Helima Croft, takođe analitičarka u tom sektoru. "Mislim da će to biti dobar potez, posebno zbog potražnje u ljetnim mjesecima", dodala je.

IEA, čije je sjedište u Parizu, priopćila je u svom mjesečnom izvještaju da očekuje kako će proizvodnja u zemljama koje nisu članice OPEC-a, kao što su SAD, porasti za 700.000 barela dnevno ove godine. Ta organizacija predviđa da će proizvodnja rasti još brže iduće godine i to za 1.5 milijuna barela dnevno, što je neznatno više od očekivanog rasta globalne potražnje.

Organizacija navodi da je njena prva prognoza za 2018. vrlo zabrinjavajuća za proizvođače koji namjeravaju ograničiti proizvodnju.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2