ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zagreb, 26. veljače 2017. - Izrazi kao što su "vegetarijanac", "vegan" i "zeleni ponedjeljak" danas su uobičajeni. Zagovornici bezmesne prehrane mogu navesti mnogo razloga za svoj izbor, uključujući zdravstvene, etičke i financijske prednosti.
Iako se emisije stakleničkih plinova obično vezuju uz transport, izvješće Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda iz 2006. godine procijenilo je kako je uzgoj stoke odgovoran za 18 % globalne emisije stakleničkih plinova, što je više od svih oblika prijevoza zajedno. Izvješće Svjetske banke iz 2009. godine osporilo je taj postotak i ustvrdilo kako je stvarna brojka mnogo veća, čak 51 %, pri čemu je utjecaj uzgoja stoke na okoliš veći od uporabe fosilnih goriva.

Međutim, kako piše portal Green Living, izbjegavanje namirnica životinjskog porijekla, koje zahtijevaju veliku količinu proizvodnih resursa, također je učinkovit način za održivu prehranu. Kao što se ispostavilo, to je također moćan alat za usporavanje klimatskih promjena.

Prelaskom na vegetarijansku prehranu u trajanju od godine dana može se spriječiti 1,5 tona ugljičnog dioksida od ulaska u atmosferu. Veganstvo pomaže čak i više - nedavno izvješće World Preservation Foundationa navodi kako bi prehrana bez ikakvih životinjskih proizvoda pridonijela ublažavanju klimatskih promjena za 80 %, u usporedbi s 50 % za bezmesnu prehranu.

Globalni prelazak na vegetarijansku ili vegansku prehranu također bi drastično smanjio ili čak preokrenuo još jednu drastičnu promjenu - deforestaciju. Proizvođači mesa trebaju ogromne količine zemljišta za podizanje stoke; tako u prosjeku gubimo hektar amazonske prašume u korist stočnih farmera svakih 18 sekundi.

Prilikom prelaska na vegetarijansku prehranu, odaberite prirodne i svježe namirnice. Kritičari tvrde da neke od zamjena za meso, kao što su vegetarijanski hot dogovi na bazi soje, mogu biti jednako loše ili još gore za okoliš od uzgoja stoke. Proizvodni postupci u slučaju zamjena za meso mogu biti energetski zahtjevni, a konačni proizvod ponovno je procesuirana hrana. A kad se takvi proizvodi dopremaju iz udaljenih krajeva, oni imaju veću emisiju ugljičnog dioksida nego namirnice lokalnog podrijetla. Zbog toga je najbolje kao izvor proteina odabrati namirnice poput brokule, kelja, špinata, prokulica, leće, kvinoje ili orašastih plodova.

Globalni prelazak na vegetarijanstvo mogao bi učiniti više od bilo koje druge aktivnosti za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Ne znaš kako započeti? Za početak, kreni sa zelenim ponedjeljkom i pomogni učiniti razliku, obrok po obrok.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Naturala

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2