OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Kalifornija: Subvencije za smanjenje zagađenja još 10 godina

Kalifornija: Subvencije za smanjenje zagađenja još 10 godina
Los Angeles, 24. srpnja 2017. - Kalifornijski kongresmeni su glasali za nastavak inicijative o klimatskim promenama, pa će se subvencije produžiti za još 10 godina.
Guverner Jerry Brown vidi ovo kao model za sve države i nacije koje žele smanjiti emisije CO2, a njegov potpis produžiti će program vladinih subvencija za smanjenje zagađenja za još 10 godina.

To će ojačati poziciju Kalifornije kao predvodnika u borbi protiv klimatskih promjena, a u vrijeme kada se predsjednik SAD Donald Trump povlači iz te borbe, navodi AP.

"Večeras je Kalifornija ponovo stajala ponosno i hrabro se suočila sa egzistencijalnom prijetnjom našeg vremena", rekao je Brown u priopćenju nakon glasanja.

Brown vidi inicijativu kao neophodnu za opstanak civilizacije, a njen produžetak bio je jedan od najvećih prioriteta, iako kritičari kažu da se protiv zagađenja ne bori dovoljno agresivno.

Neki pripadnici ekološkog pokreta smatraju da je inicijativa previše blaga za progresivnu Kaliforniju, pogotovo oni koji se zalažu za prečišćenje smoga u Los Angelesu, zaljevu San Francisca i poljoprivrednom području Centralne Kalifornije.

Konzervativci su se također usprotivili protiv inicijative, rekavši da će povećati troškove u već veoma skupoj državi.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2