ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
London, 10. kolovoza 2017. - Znanstvenici Sveučilišta Exeter i Cambridge u Velikoj Britaniji došli su do zaključka da uzrok vizualnog stapanja životinja sa okolišem nije evolucija.
Životinje nisu promijenile svoj izgled kako bi se prilagodile okruženju, već traže okruženje koje najviše odgovara njihovom izgledu, prenosi britanski Telegraph.

Znanstvenici navode da je to isto kao kada bi osoba u zelenom vunenom džemperu i smeđim hlačama stala uz drvo, umjesto sjela na klupu u travi nedaleko od drveta. Istraživači su do ovog odgovora došli proučavajuću grupu ptica koje su svijale gnijezda.

Iako su pripadale istoj vrsti, sve ptice su izgledale različito. Ustanovljeno je da je svaka ptica svijala gnijezdo na mjestu koje je najviše odgovaralo njenim bojama.

Znanstvenici navode da još ne znaju kako ptice točno to rade. "Moguće je da nekako ‘znaju’ kako izgledaju, pa se ponašaju u skladu sa time", objasnio je profesor Martin Stevens iz Centra za ekologiju i konzervaciju kampusa u Cornwallu.

"Možda promatraju sebe, svoja jaja i svoje okruženje, i na osnovu toga procjenjuju koje mjesto bi najviše odgovaralu svijanju novog gnijezda. Ili vremenom uče na kojim mjestima postoje najveće šanse da njihova jaja opstanu", zaključio je Stevens.

Studija je objavljena u magazinu "Nature Ecology and Evolution and Scientific Report".

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2