MSN TOP NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

"Kepler" u našoj galaksiji pronašao deset planeta sličnih Zemlji

"Kepler" u našoj galaksiji pronašao deset planeta sličnih Zemlji
Cape Canaveral, 20. lipnja 2017. - Američka svemirska agencija otkrila je deset stjenovitih planeta veličine Zemlje u našoj galakasiji na kojima bi potencijalno moglo biti tekuće vode i drugih elemenata koji podržavaju život.
NASA je u ponedjeljak objavila istraživanje o 219 potencijalnih egzoplaneta, planeta izvan našeg solarnog sustava, koje je otkrio svemirski teleskop "Kepler" u periodu od četiri godine otkad je lansiran 2009. godine.

Deset otkrivenih planeta kruži oko svog sunca na udaljenosti sličnoj kao Zemlja, što se naziva nastanjivom zonom i znači da bi temperature na površini planeta mogle podržavati tekuću vodu i, hipotetički, život.

"Jesmo li sami? Možda nam je 'Kepler' rekao indirektno, iako nam treba potvrda, da vjerovatno nismo sami", rekao je NASA-in znanstvenik Mario Perez na konferenciji za novinare.

Drugi znanstvenici se slažu da ovo znači kako postoji nada da se negdje drugdje razvio život. "To ukazuje da planete veličine Zemlje koje kruže u nastanjivoj zoni oko zvijezda sličnih Suncu nisu rijetke", kazao je astronom s Harvarda Avi Loeb.

NASA navodi da je ovo osmo istraživanje, koje je dosad i najdetaljnije. Uključuje 4.034 planete koje je otkrio "Kepler", a potvrđeno je da su 2.335 od njih egzoplanete.

"Kepler" je prvi svemirski teleskop koji može pronaći planete veličine Zemlje u nastanjivoj zoni.

Međutim, astronomi su se koristili i drugim metodama za njihov pronalazak i dosad je potvrđeno više od 3.600 egzoplaneta, a pronađene su 62 potencijalno nastanjive planete.

"Ovaj broj mogao bi biti veoma, veoma mali, ali ja sam oduševljena", kaže Courtney Dressing, znanstvenica s Kalifornijskog tehnološkog instituta.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2