TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Peking, 14. prosinca 2017. - Smatran "energetskim biserom" unutar Arktičkog kruga, divovski projekt za prirodni ukapljeni plin (LNG - liquefied natural gas, op.pr) Yamal koji su zajednički pokrenule Rusija i Kina je u petak, 8. prosinca 2017., počeo s radom.
Smješten na poluotoku Yamal u arktičkoj regiji, LNG postrojenje Yamal je najveći projekt za razvoj, ukapljenje, prijevoz i prodaju prirodnog plina na svijetu, te je također prvi veliki energetski projekt u inozemstvu od kada je u 2013. predložena inicijativa Pojas i put.

Projekt je razvila tvrtka JSC Yamal LNG. Ruski proizvođač prirodnog plina Novatek je vlasnik 50,1% udjela, dok francuski eneregetski dobavljač Total S.A. i Nacionalna naftna korporacija Kine drže po 20%. Od Kine predložen Fond Puta svile je potpisao ugovor o kupnji 9,9% udjela.

Prema novinskoj agenciji Xinhua, 27 milijardi dolara vrijedno LNG postrojenje Yamal je dizajnirano kako bi započelo s proizvodnim kapacitetom od 5,5 milijuna tona godišnje. Očekuje se kako će do 2019. konačno imati tri proizvodne linije ukupnog kapaciteta od 16,5 milijuna tona prirodnog ukapljenog plina godišnje. Istovremeno, tri će linije opskrbljivati Kinu s 4 milijuna tona prirodnog ukapljenog plina godišnje, izvijestila je Kineska središnja televizija.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CRI

Komentari

4000 znakova
DESNI
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2