TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Kina pokrenula sustav trgovanja budućim ugovorima za sirovu naftu

Kina pokrenula sustav trgovanja budućim ugovorima za sirovu naftu
Šangaj, 28. ožujka 2018. - Kina je u ponedjeljak pokrenula sustav trgovanja budućim ugovorima za sirovu naftu izraženima u yuanima. Trgovanje će se odvijati na Šangajskoj međunarodnoj burzi električne energije, prvoj burzi s budućim ugovorima u kopnenoj Kini koja će biti otvorena stranim investitorima.
Budući ugovori će se odnositi na razdoblje između rujna 2018. i ožujka 2019. Referentna vrijednosna cijena 15 navedenih ugovora je određena pri 416 yuana (65,8 američkih dolara), 388 yuana i 375 yuana po barelu, ovisno o vremenu dostave.

Li Qiang, predsjednik šangajskog ogranka Partije i Liu Shiyu, predsjedajući Kineskom regulatornom komisijom za vrijednosne papire, su udarili u gong i time označili početak trgovanja.

Početna cijena ugovora SC1809 je iznosila 440 yuana po barelu, a završna cijena je iznosila 429,9 yuana po barelu, što je za 3,34 posto više od referentne vrijednosne cijene. Ukupni promet je bio 17,6 milijardi yuana.

Na prvi dan trgovanja 15 ugovora za sirovu naftu je promijenilo vlasnike u ukupno 42 300 transakcija. Ukupni promet je bio 18,3 milijardi yuana.

Trgovačke marže za buduće ugovore su postavljene na 7 posto vrijednosti ugovora. Najviši i najniži trgovinski limiti su postavljeni na 5 posto, dok su trgovinski limiti na prvi dan trgovanja bili postavljeni na 10 posto referentne vrijednosne cijene.

U početku će se američki dolar možda koristiti za depozite i obračune, no u budućnosti će se za depozite koristiti više valuta.

"Kina je najveći na svijetu uvoznik sirove nafte te uvođenje budućih ugovora za sirovu naftu koji su izraženi u kineskoj valuti predstavlja prekretnicu za kinesko tržište budućih ugovora," rekao je David Martin, voditelj odjela za azijsko-pacifičko područje u J.P. Morganu.

On je rekao da je J.P. Morganu drago što će klijentima diljem svijeta odmah moći ponuditi buduće ugovore u Kini.

Yang Xiaoping, predsjednik BP Kina, je rekao da će kineski budući ugovori za sirovu naftu tvrtkama ponuditi alat kojim će se bolje moći razumijeti tržišni odnosi u Aziji.

Azijsko-pacifička regija je po potrošnji sirove nafte premašila Ameriku i Europu. Kina je drugi na svijetu potrošač sirove nafte nakon Sjedinjenih Američkih Država. Kina je u 2017. uvezla 420 milijuna tona sirove nafte, po čemu je prva na svijetu.

Zhang Hao, predsjedajući dioničkim društvom CITIC Futures, je rekao da očekuje da će se otvoriti još sličnih tržišta na kojima će se trgovati primjerice željeznom rudačom. Budući ugovori u yuanima će pomoći u tome da yuan postane globalna valuta.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CRI

Komentari

4000 znakova
DESNI
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2