ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Peking, 12. srpnja 2017. – I dok razvijanje čiste energije obara rekorde, Kina, vodeći ulagač u čistu energiju na svijetu i vodeći inovacijski centar, nastoji više no što je očekivano ubrzati taj proces.
Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA), u utorak je pohvalio napore Kine u istraživanju i razvoju čiste energije, tvrdeći da je "Kina opet preuzela vodstvo".

U nedjelju je Kina u Južnom Kineskom moru završila 60-dnevno ispitivanje iskapanja plinskih hidrata, opće poznatih kao zapaljivi led, što predstavlja veliko otkriće u potrazi za alternativnim izvorima čiste energije.

Objavljeno je da će istraživanjem biti iskopano više od 300 000 kubičnih metara plina, prvenstveno metana, s prosječnom dnevnom ekstrakcijom više od 5 000 kubičnih metara plina visoke čistoće, prosječne dnevne proizvodnje od 35 000 kubičnih metara.

Kina je svoje istraživanje o zapaljivom ledu započela 1998., budući da jedan kubični metar zapaljivog plina – tipa prirodnog plinskog hidrata – jednak 164 kubičnih metara običnog prirodnog plina.

"Ono što vidimo jest da se industrija prirodnog plina mijenja", rekao je Birol. "Vidimo sve više i više kako se nekonvencionalni plin koristi kao dio ukupne plinske mješavine".

IEA je u utorak u svom izvještaju koji je objavljen na 22. Svjetskom naftnom kongresu koji se održavao u Istanbul izjavila da je prošle godine u Kini, kao najvećem ulagaču u energiju na svijetu, došlo do pada od 25 posto u ulaganjima u elektrane na ugljen, te do povećanja ulaganja u elektrane i mreže čiste energije, kao i u ekološku učinkovitost.

Stručnjaci naveden agencije očekuju da će u idućih nekoliko godina Kina prestići Europu u ulaganjima u energetski učinkovite mreže, budući da je ta azijska država prestigla Japan kao vodećeg ulagača u istraživanje i razvoj energije po udjelu u BDP-u.

U međuvremenu je u BP izvješću navedeno kako je Kina postala vodeći ulagač na svijetu u proizvodnju obnovljivih izvora energije.

"Kina nastavlja dominirati i rasti u području obnovljivih izvora energije, doprinoseći s oko 40 posto u globalnom rastu – više nego čitava OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) – te je prošle godine nadmašila Sjedinjene Američke Države kao najveći proizvođač obnovljive energije", izjavio je glavni ekonomist BP-a Spencer Dale.

U 2016. je globalna energija iz hidroelektrana narasla za 2,8 posto u usporedbi s prethodnom godinom, a više od 40 posto rasta dolazi iz Kine, sudeći prema najnovijem Statističkom izvještaju o svjetskoj energiji British Petroleuma koji je objavljen u ponedjeljak.

U međuvremenu je globalna nuklearna energija na svijetu porasla za 1,3 posto, što je ekvivalent 9,3 milijuna nafte, dok je Kina pridonijela u većini navedenoga rasta, piše u izvještaju.

Podaci British Petroleuma pokazuju da je u 2016. emisija ugljičnog dioksida u svijetu lagano porasla za 0,1 posto, dok je u Kini pala za 0,7 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

"Emisija ugljičnog dioksida u Kini je zapravo pale tijekom protekle dvije godine, nakon rasta od više od 75 posto u proteklih deset godina, i neka od poboljšanja odražavaju strukturalne faktore koji će se najvjerojatnije održati", rekao je Dale.

"Danas je Kina prva u terminima energije koja dolazi iz vjetra, broj jedan u terminima solarne energije i broj jedan u terminima napora da se postigne energetska učinkovitost, kao i u nuklearnoj energiji", rekao je Birol za Xinhua.

Ulaganja u energiju diljem svijeta u 2016. su ukupno iznosila 1,7 trilijuna američkih dolara, što predstavlja 2,2 posto globalnog BDP-a, piše u izvještaju IEA-a, u kojem se dodaje da je to prvi put da je svjetska potrošnja na energetski sektor premašila ukupnu potrošnju na zalihe nafte, plina i ugljena.

"Udio potrošnje na čistu energiju doseglo je 43 posto ukupnih ulaganja, što je rekord", piše u izvještaju.

Potrošnja na energiju je pala drugu godinu za redom, budući da je povećanje potrošnje na energetsku učinkovitost i energetske mreže neutralizirao kontinuirani pad potrošnje na naftu i plin, također se navodi.

"Naša analiza pokazuje da su pametne odluke o ulaganju važnije nego ikad za održavanje energetske sigurnosti i ispunjavanje okolišnih ciljeva", napisao je Birol u izvještaju.

"Budući da se industrije nafte i plina usmjeravaju na kraće projekte, potreba da se donositelji politika usmjere na dugotrajniju opskrbu postaje sve važnija", rekao je.

U izvještaju se navodi kako se očekuje da će se u 2017. stabilizirati ulaganja u naftu i plin. "Međutim, jačanje američkog ulaganja u opreci je sa stagnacijom u ostatku svijeta, što ukazuje na tržište nafte koje ima dvije brzine", dodao je.

"U isto vrijeme industrije nafte i plina se same tranformiraju putem velikih ušteda i time što se više usredotočavaju na razvoj tehnologije i efikasnu provedbu projekta", navodi se u izvještaju.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CRI

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2