TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Kineska genetski modificirana riža dobila odobrenje FDA

Kineska genetski modificirana riža dobila odobrenje FDA
Peking, 24. siječnja 2018. - Vrsta genetički modificirane riže koju je uzgojilo kinesko sveučilište je prošlo testove i inspekciju američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), što je krucijalan korak koji se mora proći kako bi se riža mogla prodavati u Sjedinjenim Američkim Državama.
Sudeći prema Poljoprivrednom sveučilištu Huazhong u Wuhanu, glavnom gradu središnje kineske pokrajine Hubei, njihova riža otporna na insekte naziva Huahui br. 1, zadovoljava uvjete FDA.

U objavi američke FDA navedeno je da se ljudska i životinjska hrana koja sadrži rižu Huahui br. 1 materijalno od drugih prozivoda na tržištu ne razlikuje u sastavu, sigurnosti, i drugim bitnim parametrima.

Huahui br. 1 je sveučilište razvilo 1998. godine. Riža je genetski promijenjena da je otporna na nametnike poput ličinki, što je uvelike smanjilo korištenje pesticida.

Kinesko Ministarstvo poljoprivrede je 2009. godine - nakon 10 godina sigurnosnih procjena - ovom tipu riže dodijelilo certifikat o biosigurnosti. Sveučilište je tada počelo tu sortu riže prijavljivati na sigurnosne inspekcije van Kine kako bi se ona mogla izvoziti.

Iz sveučilišta su izjavili da su se također konzultirali s američkom Agencijom za zaštitu okoliša (EPA) te da je riža prošla sigurnosnu inspekciju navedene agencije.

"S odobrenjem FDA i EPA, riža Huahui br. 1 i prehrambeni proizvodi od te riže se mogu prodavati američkim potrošačima," navode iz sveučilišta.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CRI

Komentari

4000 znakova
DESNI
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2