DRIVES

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Kineski znanstvenici uspješno su uzgojili rižu u slanoj vodi

Kineski znanstvenici uspješno su uzgojili rižu u slanoj vodi
Peking, 31. listopada 2017. - Kineski znanstvenici tvrde da su postigli ključni napredak u poljoprivredi, a riječ je o riži koja uspijeva rasti u slanoj vodi.
Iako je ovaj način uzgoja riže mnogo puta ranije testiran, sada su uspješno ostvareni čak trostruki prinose po hektaru, a znanstvenici iz tamošnjeg Centra za istraživanje i razvoj tvrde da je spremna za komercijalnu upotrebu.

Ova metoda može povećati proizvodnju kineske riže za skoro 20 posto i to će se moći nahraniti više od 200 milijuna ljudi, kaže glavni istraživač projekta Ian Longping, poznat kao kineski "otac hibridne riže".

Novi tip hibridne riže uzgojen je na način da su znanstvenici pumpali i razblaživali morsku vodu, a potom su napravili kanale u poljima riže.

Inače, nova sorta je osam puta skuplja od tradicionalne riže, a sav ovogodišnji prinos već je rasprodan.

Tvrtka koja prodaje ovu rižu očekuje da će do kraja godine zaraditi 1,5 milijuna dolara.

Ipak, sorta se ne može službeno nazvati morskom rižom, jer je uzgojena na području gdje se svježa voda miješa s morskom vodom.

"Sadržaj saliniteta u takvim područjima obično je nešto više od jedan posto", kažu znanstvenici i dodaju da će im trebati još vremena kako bi razvili vrstu koja će opstati isključivo u slanoj vodi.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2