ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zagreb, 06. srpnja 2017. - Zemlje G20 izdvajaju čak četiri puta više javnog novca za fosilna goriva u odnosu na financiranje obnovljivih izvora energije. Tako se navodi u nedavno objavljenoj međunarodnoj studiji koju su zajednički pripremili WWF, Legambiente, Sierra Club i Amici della Terra, a koja je objavljena uoči summita G20 u Hamburgu.
U izvješću se navodi kako je između 2013. i 2015. godine, 20 zemalja članica kluba G20 javnim sredstvima financiralo projekte fosilnih goriva u iznosu od 71,8 milijardi dolara godišnje, dok je na projekte obnovljih izvora energije izdvojeno oko 18,7 milijardi eura godišnje.

"Najgori" je Japan sa čak šest puta većim ulaganjima javnog novca u fosilna goriva naspram zelenim izvorima energije, dok je Kina osigurala čak 13.5 milijardi dolara za fosila goriva, a mizernih 85 milijuna dolara za obnovljive izvore energije. SAD su izdvojile 6 milijardi dolara za financiranje fosilnih goriva, dok su za zelene izvore izdvojile 1,3 milijardi dolara.

Što se Europe tiče, Italija je godišnje za fosilna goriva izdvojila 2,1 milijardi dolara, a za obnovljive izvore energije 123 milijuna dolara godišnje. Njemačka je s druge strane za fosilna goriva izdvojila 3,5 milijardi dolara, a za obnovljive izvore energije 2,4 milijardi dolara, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo za fosilna goriva izdvojilo 972 milijuna dolara, a za OIE 172 milijuna.

Zemlje poput Francuske, Meksika i Australije su pak s druge strane izdvojili jednake ili veće iznose financijske potpore za obnovljive izvore energije.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2