PUNIONICA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Okoliš

Kostarika do 2021. zabranjuje svu jednokratnu plastiku

Kostarika do 2021. zabranjuje svu jednokratnu plastiku
San Jose, 08. kolovoza 2017. - Kostarika je zauzela odlučan stav protiv plastičnog otpada koji zagađuje naše oceane i puni naša odlagališta. Naime, ova zemlja je odlučna da postane prva u svijetu koja je u potpunosti zabranila su plastiku za jednokratnu upotrebu.
Tu se ne radi samo o zabrani plastičnih vrećica ili boca vode. Kostarika će eliminirati i plastične viljuške, poklopce, pa čak i miješalice za kavu. A sve to planiraju učiniti do 2021. godine.

Plastika je jedan od najvećih problema s kojim se suočava naš okoliš. Procjenjuje se kako bi do 2050. godine u morima moglo biti više plastike nego ribe. Kostarika proizvodi 4000 tona otpada se svaki dan, a čak 20 posto tog otpada nije adekvatno zbrinuto već završava u rijekama, na plažama i u šumama.

Kostarika je već ranije preuzela vrlo ambiciozne ciljeve zaštite okoliša. Ova zemlja planira biti CO2 neutralna do 2021. godine, a također je posvećena obnovi svojih šuma i zaštiti divljih životinja. Kako bi se odmaknula od plastike za jednokratnu uporabu, zemlja će koristiti i javni i privatni sektor kako bi ostvarila planiranih pet akcija. Ova zemlja će ponuditi razne poticaje i izdavanje uvjeta za dobavljače, a osim ulaganja u istraživanje i razvoj raditi će i na drugim inicijativama kojima će se približiti svojim ciljevima.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2