ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Lifestyle

Kronični stres utječe na povećanje tjelesne težine

Kronični stres utječe na povećanje tjelesne težine
London, 24. veljače 2017. - Engleski istraživači uporedili su nivo stresa i tjelesne težine na više od 2.500 muškaraca i žena starijih od 54 godine koji su sudjelovali u studiji koja se bavila proučavanjem starenja. Studija koja je objavljena u časopisu Obesity pokazala je da stres utječe na debljanje i mršavljenje.
Znanstvenici su kontrolirali količinu hormona stresa poznatog po imenu kortizol, a koji se nalazi u uvojcima kose.

"U kosi smo pronašli nivo kortizola koji znatno utječe na veći opseg struka i veći indeks tjelesne mase. Ovi rezultati pokazuju da je kronični stres povezan s pretilošću", kazala je autorica istraživanja Sarah Jackson.

Kortizol je hormon koji nastaje u nadbubrežnim žlijezdama, a u vrijeme stresa se otpušta u krvotok. Osim u suzbijanju upale i reguliranju krvnog pritiska, kortizol pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Oslobađanje kortizola aktivira receptore koji su gusto smješteni u visceralnom masnom tkivu koje okružuje ljudske organe, što objašnjava povezanost s dobivanjem i gubitkom kilograma. Obično se testira putem krvi, urina i sline, ali to pokazuje sliku samo u danom trenutku.

"Razina kortizola varira tijekom dana, ovisno u vremenu, o tome šta jedete, naglim stresnim situacijama pa čak i bolesti. Zato krv, urin i pljuvačka ne mogu pokazati stvarno stanje kada je riječ o dugotrajnom stresu", kazala je Jackson.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2