ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

MOL povećao ciljeve za 2017. nakon izvrsnih polugodišnjih rezultata

MOL povećao ciljeve za 2017. nakon izvrsnih polugodišnjih rezultata
Budimpešta, 04. kolovoza 2017. – MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za prvo polugodište 2017. godine. Svi poslovni segmenti povećali su zaradu, što je rezultiralo porastom čiste CCS EBITDA od 23%, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.
MOL je također postigao značajnu prekretnicu na svom transformacijskom putu prema petrokemijskoj djelatnosti, definiranom u kompanijskoj strategiji 2030., potpisivanjem ključnih ugovora za svoj vodeći projekt Poliol.

Djelatnost Istraživanja i proizvodnje postigla je snažan rezultat u prvom polugodištu 2017., ostvarivši EBITDA od 447 milijuna dolara, što je 45% više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine te je stvorila značajnu količinu slobodnog novčanog tijeka u iznosu od 321 milijun dolara. Primarni pokretači ovog porasta bile su veće ostvarene cijene ugljikovodika, uz porast cijena Brenta od 30% te niže operativne troškove. Prosječna proizvodnja ugljikovodika u prvih je šest mjeseci dosegla 110.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, u skladu s planom MOL Grupe za 2017. godinu.

Djelatnost Rafinerija i marketinga još je jednom zabilježila rekordno visoku čistu CCS EBITDA u iznosu od 652 milijuna dolara, što predstavlja povećanje od 8% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Do ovoga je porasta došlo zahvaljujući jačim rafinerijskim maržama te poboljšanom raspoloživosti sredstava, što je kompenziralo niže petrokemijske marže. Djelatnost Usluge kupcima i maloprodaja nastavila je koristiti snažan rast volumena i doprinosa non-fuel segmenta, što je rezultiralo do sad najvišom polugodišnjom EBITDA od 150 milijuna dolara, što je 18% više nego u istom razdoblju prošle godine. Proizvodnja plina ostvarila je polugodišnju EBITDA od 107 milijuna dolara, što je porast od 12% na godišnjoj razini, zahvaljujući znatno većim volumenima i jačim prihodima od naknada za kapacitete.Prvu polovicu 2017. godine obilježile su važne prekretnice u provedbi strategije 2030. MOL Grupe.

Sporazumi o partnerstvu s tvrtkama Evonik i Thyssenkrupp za MOL-ovo vodeće ulaganje u lanac vrijednosti propilen-oksida (“Projekt Poliol”) potaknut će njegovo širenje na područje petrokemije, utirući mu put da postane vodeća kemijska grupa u Srednjoj i Istočnoj Europi. Nadalje, MOL je korak bliže izgradnji mreže od 250%2B punjača električnih vozila u Srednjoj i Istočnoj Europi, kao dio konzorcija NEXT-E, koji je u tu svrhu dobio 19 milijuna eura sredstava Europske Unije.

Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe, komentirao je rezultate: "Povećavamo naše godišnje ciljeve za 2017. godinu na više od 2,3 milijarde dolara čiste CCS EBITDA (u odnosu na dosadašnjih više od 2 milijarde dolara), zahvaljujući vrlo snažnom učinku Grupe u prvoj polovici godine. To je samo dodatni dokaz našeg snažnog integriranog poslovnog modela i kvalitete naših resursa. Također, dostigli smo značajnu prekretnicu na našem petrokemijskom transformacijskom putovanju koje je definirano u našoj strategiji 2030., budući da smo nedavno potpisali ključne ugovore o licencama za naš vodeći projekt Poliol. Nastavak strategije MOL 2030. za nas je jednak prioritet kao i daljnje ostvarivanje maksimalnog povrata iz naših postojećih resursa".

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / MOL

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2