ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

MZOIP: Višemilijunska EU sredstva za ljepšu Hrvatsku

MZOIP: Višemilijunska EU sredstva za ljepšu Hrvatsku
Split, 09. veljače 2018. - 2018. godina je godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom, rekao je to ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić na radnom sastanku s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i jedinicama lokalne samouprave s tog područja.
Ovo je sedmi radni sastanak na temu gospodarenja otpadom, a cilj sastanka bio je sagledavanje trenutne situacije kako bi se učinili dodatni napori za ubrzavanje i realizaciju obveza koje proizlaze iz Uredbe, odnosno Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Hrvatska kao članica EU do 2020. mora odvojeno prikupljati 50 % papira, stakla, metala i plastike, a u realizaciji zacrtanih ciljeva jedinicama lokalne samouprave na raspolaganju su višemilijunska sredstva iz fondova Europske unije.

"Konkretno, u tijeku je javni poziv za izobrazno-informativne aktivnosti u okviru kojega je osigurano 47,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. 214,5 milijuna kuna vrijedan je aktualni natječaj za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta. U tijeku je i natječaj za spremnike, planiramo uskoro i poziv za nabavu vozila i plovila kao i za sufinanciranje izgradnje sortirnica. Vrijednost tog javnog poziva bit će oko 350 milijuna kuna", kazao je ministar Ćorić te dodao kako vjeruje da će radni sastanci po županijama diljem Hrvatske rezultati sinergijskim učincima za ljepšu našu.

Nakon sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom te svim načelnicima i gradonačelnicima Splitsko-dalmatinske županije, ministar Ćorić je sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom obišao odlagalište otpada Karepovac.

Tom je prigodom ministar Ćorić istaknuo kako je od 12. do 31. siječnja 2018. proveden inspekciji nadzor splitskog odlagališta koji je rezultirao uvođenjem novih mjera u smjeru smanjenja neugodnog mirisa s Karepovca. U tom smjeru izvođač radova dužan je radne površine prekrivati sintetičkim materijalom te koristiti kemikalije za neutralizaciju mirisa. Sve to, nastavio je, ne bi trebalo usporiti tempo radova budući da sanacija nema alternativu.

Uz to, dodao je kako dosadašnja mjerenja kakvoće zraka pokazuju kako nije bilo i nema opasnosti za Splićane.

Sastanku su prisustvovali i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, pomoćnica ministra za održivo gospodarenje otpadom Anamarija Matak, pomoćnica ministra za inspekcijske poslove Snježana Hopp kao i splitski gradski vijećnici.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / MZOIP

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2