TOP TURBOPUHALA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Maletić poziva europske institucije da zaustave projekt "Sjeverni tok 2"

Maletić poziva europske institucije da zaustave projekt "Sjeverni tok 2"
Zagreb, 05. travnja 2017. - Zastupnica Maletić i 65 kolega iz 21 države Europske unije i sedam različitih klubova zastupnika uputili su pismo Europskoj komisiji i Vijeću za zaustavljanje projekta plinovoda "Sjeverni tok 2".
Projekt "Sjeverni tok 2" uključuje izgradnju dviju cijevi plinovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina godišnje, iz Rusije u Njemačku pod Baltičkim morem.

Još prošle godine Hrvatska je službeno s ostalim državama Srednje i Istočne Europe uputila prosvjedno pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru u kojemu se od Europske komisije traži da ocijeni je li projekt "Sjeverni tok 2" u skladu s europskim energetskim zakonodavstvom i strateškim ciljevima, a sada su pismo uputili i zastupnici u Europskom parlamentu.

Realizacijom "Sjevernog toka 2" provedba projekta LNG-a na Krku, koji je strateški hrvatski investicijski projekt, bila bi upitna. Svoje stajalište u kojem se protivi projektu "Sjeverni tok 2" zastupnica Maletić isticala je više puta u raspravama u Europskom parlamentu:

"'Sjevernim tokom 2' ne diverzificiraju se izvori energije u Europi i ne smanjuje se ovisnost o uvozu energenata nego se njime samo diverzificiraju lanci opskrbe iz Rusije što nije cilj Europske unije. Upravo zato sam s kolegama poslala pismo Europskoj komisiji i Vijeću da se zaustavi projekt 'Sjeverni tok 2'. Energetska ovisnost se vrlo lako pretvara u ekonomsku, ekonomska u socijalnu i na taj način Europu koju želimo učiniti liderom i pokretačem razvoja projektima poput 'Sjevernog toka 2' guramo u drugom smjeru", istaknula je zastupnica Maletić, navodi se u priopćenju iz Ureda eurozastupnice.

Od 195 ključnih energetskih europskih projekata koje je identificirala Komisija, pet je hrvatskih - poput LNG-a na Krku i plinovoda Zlobin - Bosiljevo - Sisak - Kozarac - Slobodnica.

"To su projekti kojima se pridonosi ispunjavanju strateških ciljeva energetske unije i njih trebamo realizirati, a plinovod 'Sjeverni tok 2' povećava energetsku ovisnost i ugrožava vrijednost i provedbu ostalih energetskih projekata čiju smo pripremu već počeli financirati iz CEF-a", zaključila je zastupnica, prenosi Tportal.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / RBTH

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2