OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
London, 28. ožujka 2018. - U svijetu postoje mjesta na kojima je električna energija jeftinija nego drugdje, a većinom su to ona koja se nalaze u blizini obilnih obnovljivih izvora.
Jedno od takvih mjesta je Island, za koji smo već izvještavali kako zbog jeftine energije i hladne klime privlači velik broj rudara kriptovaluta i tako, ne svojom voljom, postaje jedna od glavnih svjetskih centara za rudarenje.

Slična priča odvija se i u američkoj saveznoj državi New York. Tamo se u nekolicini gradova nalaze hidrocentrale koje snižavaju cijenu električne energije za kućanstva i industriju, što je odmah privuklo i otvaranje velikih pogona za rudarenje kriptovaluta. Njihovo otvaranje poprimilo je tolike razmjere da silni megavati koji odlaze na rudarenje ne mogu biti nadoknađeni iz lokalnih izvora. Zbog toga su gradovi prisiljeni kupovati struju s drugih lokacija, dakako po višim cijenama – pa je i cijena za krajnje potrošače porasla za čak 100 do 200 dolara godišnje.

Ovakva situacija nije naišla na odobravanje od lokalne zajednice pa je tako primjerice grad Plattsburgh (savezna država New York) početkom ovog mjeseca uveo moratorij na komercijalno rudarenje kriptovaluta u trajanju od 18 mjeseci. U narednih godinu i pol pokušat će u suradnji s kompanijama i građanima pronaći rješenje ovog energetskog problema.

Otprilike istovremeno je ova savezna država donijela uredbu po kojoj lokalne elektroenergetske kompanije smiju pogonima za rudarenje naplaćivati struju skuplje nego ostalima, kako bi spriječili povećanje cijene električne energije za kućanstva.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Bug.hr via SEEbiz

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2