ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Munchen, 19. lipnja 2017. - Nakon Stuttgarta, i Munchen planira uvođenje zabrane prometa za sva vozila na dizelski pogon koja ne odgovaraju najnovijim strogim pravilima o količini štetnih plinova, objavila je Gradska uprava ovog njemačkog grada prošlu srijedu.
"Količine dušikovih oksida na gradskom području drastično su više od dozvoljenih i zato gradonačelnik Dieter Reiter razmišlja o zabrani dizelskih vozila na cjelokupnom gradskom području", rekla je glasnogovornica minhenskog gradonačelnika Petra Laimer za javni servis BR.

Gradonačelnik je, međutim, istovremeno izjavio da će pokušati pronaći neko rješenje koje ne bi uključivalo zabrane. Ovom mjerom bila bi pogođena gotovo trećina od blizu 300.000 vozila na dizel, koliko ih je registrirano u bavarskoj metropoli.

Od zabrane bi bila izuzeta vozila gradskog prijevoza i taksiji. Udruženja za zaštitu okoliša pozdravila su razmišljanja o uvođenju zabrane, dok se predstavnici poduzetnika u Munchenu žestoko protive zabrani.

Predstavnici gospodarstva smatraju da bi uvođenje zabrane dovelo do stečaja mnoge poduzetnike, koji se uglavnom koriste ekonomičnijim vozilima na dizel.

"Uvođenje zabrane predstavljalo bi katastrofu za nas", kaže Jens Christopher Ulrich, predsjednik Trgovinske i gospodarske komore Munchena.

Rasprave o mogućoj zabrani dizelskih vozila u Njemačkoj rezultirale su i padom prodaje vozila na ovaj pogon.

Vrijednost dionica BMW-a, koji, gledano u postocima, prodaje najviše "dizelaša", pala je nakon objavljivanja moguće zabrane u Munchenu, gradu u kojem je BMW-ovo sjedište.

Za sada još nije jasno u čijoj je nadležnosti donošenje odluke o zabranama: na razini grada ili saveznih pokrajina.

Udruženja za zaštitu okoliša kritiziraju njemačku automobilsku industriju zbog pasivnosti u pronalaženju trajnijih rješenja za smanjenje štetnih plinova kod dizelskih motora.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2