TOP TURBOPUHALA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

NASA-ina letjelica iduće godine ide još bliže prema Suncu

NASA-ina letjelica iduće godine ide još bliže prema Suncu
Cape Canaveral, 01. lipnja 2017. - NASA-ina letjelica, koja nosi ime astrofizičara Eugenea Parkera, trebala bi iduće godine poletjeti prema neposrednoj blizini Sunca.
Svemirska agencija je u srijedu najavila kako će njihova nova solarna misija biti nazvana po profesoru emeritusu sa Sveučilišta Chicago koji je prije skoro 60 godina predvidio postojanje solarnih vjetrova. Kako je istaknuo ravnatelj NASA-ine znanstvene misije Thomas Zurbuchen, radi se o prvoj koja nosi ime živućeg znanstvenika.

Lansiranje je zakazano za iduće ljeto sa Cape Canaverala, a solarna sonda Parker će letjeti skoro 6,5 milijuna kilometara od površine Sunca, odnosno u njegovoj atmosferi. Radi se o najvećoj blizini koju je neka letjelica postigla te će uslijed misije biti izložena nevjerojatnoj vrućini i radijaciji, svemu onome što ni jedan struktura koju je ljudska ruka dosad izradila nije bila izložena. Materijali koje poznajemo do današnjeg dana nisu bili u mogućnosti izdržati ovu zahtjevnu misiju.

Svrha ove misije je proučavanje vanjske Sunčeve atmosfere te bolje razumijevanja kako zvijezde, poput naše, funkcioniraju. Podsjećamo i kako je NASA-ina letjelica, tijekom jedne prijašnje misije, ušla u orbitu Merkura, koji je najbliži planet Suncu.

Sunčeva sonda Parker putovat će nevjerojatnom brznom od 692 000 km/h te se kretati unutar i izvan zone u kojoj živa u termometru doseže 1 371 stupnjeva Celzijusa.

Podsjećamo i kako je Parkerovo predviđanje o solarnim vjetrovima, odnosno intenzivnom priljevu nabijenih čestica ili sunčeve plazme, u prvom redu naišlo na skepticizam te su ga ljudi ismijavali. No nekoliko godina kasnije NASA-ina izviđačka letjelica Mariner 2 potvrdila je njegovu tezu. Znanstvenici su dotad vjerovali kako je prostor između planeta vaakum, a ne heliosfera kao što je kasnije dokazano.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CRI

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2