DRIVES

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

NASA lansira satelit za otkrivanje "crvenih patuljaka"

NASA lansira satelit za otkrivanje "crvenih patuljaka"
Cape Canaveral, 17. travnja 2018. - Novi satelit svemirske agencije NASA, dizajniran za otkrivanje svijetova sličnih Zemlji oko zvijezda iz našeg solarnog sustava, biti će lansiran večeras raketom Space-X sa Floride.
Satelit TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite) biti će lansiran u 18.30 po lokalnom vremenu iz stanice Cape Canaveral. Njegova misija će trajati dvije godine i stajati će 337 milijuna dolara, prenosi Reuters.

Satelit TESS projektiran je da nadogradi rad svemirskog teleskopa Keppler, koji je otkrio najveći broj od oko 3.700 egzoplaneta tijekom proteklih 20 godina.

Kako se navodi, NASA očekuje da će precizno moći utvrditi na tisuće nepoznatih svijetova, od kojih je oko 100 možda veličine Zemlje ili duplo veće od nje.

Očekuje se i da se TESS fokusira na oko 200.000 unaprijed odabranih zvijezda koje su bliže Zemlji, ali i na zvijezde koje znanstvenici nazivaju "crveni patuljci", a koje su manje, hladnije i postoje dulje nego Sunce.

Postoji velika mogućnost da su zvijezde "crveni patuljci" veličine Zemlje, pa su time potencijalno pogodnije za bliže istraživanje.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.A.B.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2