ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

NASA otkrila solarni sustav s istim brojem planeta kao u Sunčevom sustavu

NASA otkrila solarni sustav s istim brojem planeta kao u Sunčevom sustavu
Washington D.C., 15. prosinca 2017. - NASA je pronašla solarni sustav s istim brojem planeta kao u Sunčevom sustavu.
NASA je pomoću Keplerovog teleskopa ranije otkrila sedam planeta koje kruže oko zvijezde Kepler-90, koja izgleda kao naše Sunce. Međutim, znanstvenici su objavili da su otkrili i osmi planet u sustavu pomoću Googleove tehnologije umjetne inteligencije.

Osmi planeta otkrivena je pomoću kompjutera koji je obrađivao podatke iz Keplerovog svemirskog teleskopa i tražio signale koji bi mogli dolaziti s planeta. Ovo otkriće sugerira da se i među ranije sakupljenim podacima mogu nalaziti informacije o solarnim sustavima koje još nisu uočene. Kepler je skupljao podatke četiri godine i pritom pregledao 150.000 zvijezda, navode znanstvenici.

Planeti u otkrivenom solarnom sustavu su mnogo bliže jedan drugom nego planeti u našem sustavu, ali on je vrlo stabilan.

"Sustav zvijezde Kepler-90 je poput mini verzije našeg solarnog sustava. Maleni planeti su unutra i velike izvana, ali sve je zgurano mnogo bliže jedno drugom", izjavio je NASA-in astronom Andrew Vanderburg.

Sustav Kepler-90 nije dobar kandidat za pronalaženje života jer je njegovo sunce mnogo veće i dosta toplije od našeg, ali novo otkriće navodi na pretpostavku da bi znanstvenici mogli pronaći puno više planeta nego što su do sada očekivali, pomoću nove kompjuterske analize ranije skupljenih podataka.

Ovaj sustav je udaljen 2.500 svjetlosnih godina od Zemlje.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2