DRIVES

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

NASA snimila fotografiju Zemlje i Mjeseca s pet milijuna kilometara

NASA snimila fotografiju Zemlje i Mjeseca s pet milijuna kilometara
Cape Canaveral, 11. siječnja 2018. - NASA-ina letjelica OSIRIS-REx napravila je fotografiju Zemlje i Mjeseca sa udaljenosti od pet milijuna kilometara koja jasno prikazuje veličinu našeg planeta i njegovog vjernog pratioca, te stvarnu udaljenost između tih nebeskih tijela.
OSIRIS-REx je lansiran u rujnu 2016. godine, a cilj misije je slijetanje na asteroid prvi put u povijesti.

OSIRIS-Rex je skraćenica za "Porijeklo, spektralnu interpretaciju, identifikaciju izvora, sigurnost i istraživač regolita" , a do asteroida Bennu bi trebala stići u kolovozu ove godine. Nakon što pokupi uzorke asteroida u ožujku 2021. godine sonda bi se trebala zaputiti natrag na Zemlju gdje bi trebala stići u rujnu 2023. godine.

Asteroid Bennu (službeni naziv 101955 Bennu) je jedan od oko 7.000 asteroida čija putanja je blizu Zemljine, od kojih 26 ima promjer veći od 200 metara. Od tih 26 pet je ugljičnog porijekla, što znači da su nastali na samom početku Sunčevog sustava, otprilike prije četiri milijarde godina. Bennu, čiji je promjer oko 500 metara, prolazi najbliže Zemlji i stoga će putovanje do njega i nazad trajati najkraće.

Bennu svoju orbitu oko Sunca obiđe za 436 dana (1,2 godine), a svakih šest godina dolazi veoma blizu Zemlje, na samo 0.002 Astronomskih jedinica (AU), odnosno 300.000 km, što je bliže nego Mjesec (minimalna udaljenost Zemlja - Mjesec je 356.400 km).

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2