TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

NASA traži da joj do 15. travnja šaljete razne fotografije oblaka

NASA traži da joj do 15. travnja šaljete razne fotografije oblaka
Washington D.C., 21. ožujka 2018. - Američka svemirska agencija NASA traži od ljubitelja neba iz cijelog svijeta da podijele sa njom fotografije oblaka putem posebne aplikacije. Ovaj projekt u suradnji s građanima potreban je NASA-i za validaciju podataka sa šest instrumenata koji promatraju Zemlju putem različitih satelita.
Instrumenti su dio projekta pod nazivom "Oblaci i svjetlosni energetski sistem Zemlje" koji ima za cilj poboljšati razumijevanje uloge oblaka u globalnim klimatskim promjenama.

Oblake je, međutim, ponekad veoma teško identificirati s visine. Na primjer, tanke oblake ciruse, najčešću vrstu visokih oblaka, teško je prepoznati u odnosu na snijeg, kažu iz NASA-e. Zbog toga je sva satelitska promatranja potrebno uspoređivati sa zapažanjima sa Zemlje.

Ukoliko želite sudjelovati u izazovu posmatranja oblaka, najlakši način je da skinete aplikaciju GLOBE Observer koja će vam korak po korak dati instrukcije kako da NASA-i pošaljete svoje fotografije oblaka. Ukoliko volite promatrati i analizirati promjene na nebu, ova aplikacija će dodatno unaprijediti vaše znanje iz astronomije.

Iz NASA-e kažu da su projekt promatranja oblaka započeli sada jer će oblaci na proljeće imati zanimljive aktivnosti. Promjena godišnjih doba može biti olujna, a NASA želi dvostruko provjeriti podatke jedog instrumenta kojeg je u svemir poslala u studenom prošle godine.

Svi koji žele da njihove fotografije dođu do NASA-e, imaju vremena do 15. travnja za slanje maksimalno deset fotografija svakog dana.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
DESNI
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2