ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Moskva, 13. srpnja 2017. - Skupina znanstvenika iz Rusije i Australije je u časopisu American Mineralogist objavila članak s opisom novog minerala, otkrivenog na Kamčatki. Mineral je dobio naziv natalijamalikit (nataliyamalikite) u čast Natalije Malik, znanstvene suradnice Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Dalekoistočnog odjela Ruske akademije znanosti u Petropavlovsku-Kamčatskom.
Novi mineral nastaje u fumarolama, pukotinama na padinama vulkana kroz koje izlaze vreli plinovi s temperaturom 620-640 stupnjeva Celzija. Pronađen je na kamčatskom vulkanu Avačinska sopka. S kemijske točke gledišta, natalijamalikit je talij-jodid. Na australskom Sveučilištu Monash provedeno je istraživanje kristalne strukture minerala pod elektronskim mikroskopom uz korištenje australskog sinhrotrona, objavio je portal Dalekoistočnog odjela Ruske akademije znanosti.

"Pronalazak novog minerala znači da ćemo moći bolje shvatiti kako se metali izdvajaju iz izvora koji se nalaze u dubinama naše planete i kako se koncentriraju na malim dubinama, gdje formiraju rudna nalazišta", objašnjava jedan od autora istraživanja profesor Sveučilišta Monash Joel Brugger. "To će nam omogućiti jedinstven uvid u procese odgovorne za geokemijsku evoluciju našeg planeta."

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / RBTH

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2