ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Na Marsu, osim pješčanih, zabilježene i jake snježne oluje

Na Marsu, osim pješčanih, zabilježene i jake snježne oluje
Paris, 24. kolovoza 2017. - Nakon zalaska Sunca na Crvenom planetu temperatura naglo pada i počinju puhati snažni vjetrovi, tvrdi francuski znanstvenik Aymeric Spiga.
Od ranije je poznato da se na Marsu odvijaju najveće pješčane oluje u Sunčevom sistemu, no francuski znanstvenici nedavno su ustanovili da Crveni planet pogađaju i žestoke snježne oluje, koje se događaju nakon zalaska Sunca.

Po zalasku Sunca temperature se naglo spuštaju i počinju puhati snažni vjetrovi, tvrdi Aymeric Spiga sa francuskog Sveučilišta "Pierre i Marie Curie", iznoseći nova saznanja o vremenskim uvjetimaa na Marsu, koja bi u budućnosti mogla biti od velike koristi istraživačima koji će naseliti ovaj planet.

"Prvi je put otkriveno da se na Marsu noću događaju snažne snježne mećave. U istraživanju smo koristili puno sofisticiranije modele nego ranije, što nam je omogućilo da preispitamo postojeća mjerenja", kazao je Spiga.

Marsova atmosfera je hladna i rijetka, zbog čega se oblaci sastavljeni od čestica leda mogu formirati usprkos tome što je količina vode u atmosferi zanemariva u odnosu na Zemljinu. Godine 2008. NASA-ina sonda Phoenix otkrila je da iz tih oblaka može pasti snijeg.

Spiga je kazao da se tada vjerovalo kako čestice vode postupno i polagano padaju na tlo zbog vlastite težine. No, na temelju modela Marsove atmosfere i oblaka leda, znanstvenik i njegovi kolege zaključili su da snijeg zapravo izazivaju snažni vjetrovi.

Umjesto nekoliko sati, pahulji treba između pet i deset minuta da padne na površinu. Spiga je istaknuo da su takvi fenomeni prostorno ograničeni te da se događaju samo u određenim razdobljima.

Čestice leda sa Marsa vrlo su malene i ne nalikuju pahuljama na kakve smo navikli na Zemlji. Također je i količina snijega koji se zadržava na tlu prilično je oskudna.

"Da smo na površini Marsa, ne bismo vidjeli debeli snježni pokrivač, nego tanku i neravnu ledenu koru. Dakle, nije moguće napraviti 'Snješka', niti skijati", našalio se Spiga. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu Nature Geoscience.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA POZADINA 2016