HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Naftaši u BiH švercom i izbjegavanjem plaćanja trošarina oštetili državu za 13 milijuna KM

Naftaši u BiH švercom i izbjegavanjem plaćanja trošarina oštetili državu za 13 milijuna KM
Sarajevo, 29. ožujka 2018. - Uprava za indirektno oporezivanje BiH je od siječnja 2017. godine vršila pojačane kontrole prometa nafte i naftnih derivata te je utvrđeno da je država oštećena za više od 13 milijuna KM, jer su određeni distributeri izbjegavali plaćati trošarina, naročito kada je riječ o uvozu lož-ulja.
Priču je pokrenuo novinar Slobodan Vasković koji je na svom blogu objavio informaciju da postoje indicije kako su određeni naftni distributeri iz Bijenjine, Brčkog i Zvornika izbjegavali plaćati trošarina i da su u višemilijunskom iznosu oštetili državu.

Stigla je i potvrda iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da su kontrole vršene od siječnja 2017. godine.

"Odluka da se uđe, prvo u informativne kontrole, a onda u potpune kontrole kod onih obveznika gdje su uočena određena postupanja suprotno zakonskim propisima, donesena je nakon analize o količinama uvezenog lož ulja u BiH u prethodnom periodu", istaknuli su iz UIO.

Kontrolama su bili obuhvaćeni svi porezni obveznici koji se bave uvozom nafte i naftnih derivata, kao i jedini proizvođač u BiH. U tom smislu su inspektori UIO napravili više od 600 kontrola na terenu i te kontrole su ukupno trajale godinu dana.

"Osnovni razlog je činjenica da smo u kontrolama išli od uvoznika i proizvođača, preko daljnjih distributera pa sve do krajnjih kupaca lož-ulja", naglašavaju iz UIO.

"Nakon okončanih kontrola, naknadno utvrđena obaveza poreznim obveznicima u kontrolama u ukupnom iznosu je veća od 13 milijuna KM. To se uglavnom odnosilo na naknadno utvrđenu obavezu kod onih obveznika kod kojih je utvrđen manjak u odnosu na podatke evidentirane u dokumentaciji, zatim na pogrešno iskazivanje prodaje lož-ulja te prodaju lož-ulja strankama van Bosne i Hercegovine. Za većinu obveznika gdje je naknadno utvrđena obaveza po osnovu indirektnih poreza u tijeku su upravni postupci u UIO, što znači da obveznici za vrijeme trajanja upravnog postupka mogu koristiti pravne lijekove ako smatraju da im nisu pravilno obračunate obaveze u postupku kontrola. U skladu sa Zakonom o postupku indirektnog oporezivanja, teret dokazivanja je na samom poreznom obvezniku. Tek po okončanju upravnih postupaka u UIO i kada se stekne zakonska osnova za javno objavljivanje dužnika, UIO će moći objaviti imena onih obveznika koji nisu platili obavezu utvrđenu u kontrolama u zakonski predviđenim rokovima", zaključuju iz UIO BiH.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2