OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Neslaganje u EU oko parkirališta za punjenje električnih vozila

Neslaganje u EU oko parkirališta za punjenje električnih vozila
Bruxelles, 27. lipnja 2017. - Očekuje se kako će ministri energetike EU odbiti prijedlog Europske komisije da najmanje jedno od deset parking mjesta ima stanicu za punjenje električnih automobila. To bi, kako je predloženo, vrijedilo za parkirališta izgrađene za nove nestambene zgrade, poput uredskih zgrada i trgovačkih centara. Komisijin prijedlog nije dočekan sa dobrodošlicom i članice, ali i europoslanici, ga nastoje ublažiti.
Komisija je predložila da od 2025. godine sve novoizgrađene nestambene zgrade sa više od deset parking mjesta moraju postaviti stanice za punjenje električnih vozila na na 10% broja parking mjesta.
 
Nestambenim zgradama smatraju se građevine u kojima se "manje od polovice ukupne korisne površine koristi za stanovanje". Isto pravilo "jedno od deset" primenjivati će se za postojeće nestambene zgrade koje prolaze kroz "značajno renoviranje".
 
"Značajno renoviranje" podrazumijeva radove čija je cijena u visini najmanje 25% vrijednosti zgrade ili koji obuhvaćaju više od 25% građevinskih radova na zgradi na zidovima, krovovima i temeljima.
 
Nove odredbe trebale bi pomoći u tranziciji i bržem prelasku sa konvencionalnih vozila na električne automobile. Naime, stajalište je da ukoliko nema dovoljno stanica za punjenje, ljudi neće kupovati električna vozila, a sve dok je tako nema ni puno poticaja za instalaciju stanica za punjenje.
 
Jedna visoka dužnosnica EU koja je htjela ostati anonimna rekla je novinarima da je taj prijedlog bio "pomalo inovativna ideja" koju će članice odbiti iz više razloga. "Energetskom učinkovitošću se uglavnom bave ministri energetike. Ako govorimo o e-mobilnosti, stanicama za punjenje, to je tema za ministre prijevoza. A oni ne razgovaraju uvijek jedni s drugima", rekla je ta dužnosnica EU, a prenosi EUObserver.com.
 
"Drugi argument je, kako smo čuli, cijena. Oni kažu da je to preskupo", rekla je ona i dodala da je, po mišljenju Europske komisije, procijenjena cijena od 3.500 eura po stanici za punjenje "minorna" u odnosu na ukupne troškove renoviranja i izgradnje zgrada.
 
Treći argument je da članice žele same odlučivati kako će povećati broj stanica za punjenje električnih vozila umjesto da ih obvezuju paneuropski ciljevi.

Prije nego što novi propisi o štednji energije postanu zakonom, trebaju ih odobriti članice EU i Europski parlament. Ključni čovek za to pitanje u Parlamentu Bendt Bendtsen je za ublaženo pravilo "jedno od deset". U njegovom nacrtu izveštaja predlaže se da izvođači radova na novim nestambenim zgradama samo opreme svako deseto parking mjesto "adekvatnom opremom" koja će omogućiti instaliranje stanice za punjenje, a ne i da postave tu stanicu.
 
Bendtsen također kaže da, kada je riječ o postojećim nestambenim zgradama, propis treba vrijediti samo za one kod kojih će biti značajno renovirani "elektroinstalacije ili parkirališta". To je znatno uža definicija od one koju je predložila Komisija.
 
Novi nacrt izvještaja predstavlja tek prvu verziju i moguće je da će je europoslanici još mijenjati. Inače, nastojanja usmjerena na štednju energije u sektoru zgrada dio su obaveze koju je preuzela EU da kroz energetsku učinkovitost smanji potrošnju energije "za najmanje 27%". To obećanje dali su lideri EU na summitu u listopadu 2014., a zatim ga potvrdili u Parizu, na pregovorima o klimatskim promjenama koji su krajem 2015. završeni usvajanjem globalnog sporazuma.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Euractiv

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2