ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Tirana, 18. svibnja 2017. - Velika pobjeda za zaštitu Europske posljednje velike divlje rijeke, rijeke Vjosa u Albaniji, došla je početkom svibnja od strane Upravnog suda u Tirani, koji je objavio svoju odluku protiv izgradnje hidroelektrane "Poçem".
Prema presudi Suda, osnova za građevinsku dozvolu tj. Procjena utjecaja na okoliš kao i proces javnog savjetovanja, imali su velike nedostatke pa se za sada hidroelektrana ne smije graditi.

Vjosa je jedna od posljednjih velikih slobodno tekućih rijeka u Europi. Kada je albanska vlada potpisala ugovor s turskom tvrtkom za izgradnju brane, koalicija nevladinih udruga pod vodstvom EuroNatura zajedno s lokalnim stanovnicima podnijela je tužbu protiv ovog projekta.
 
Vladimir Meçi, odvjetnik: "Ovo je važan korak za zaštitu rijeke Vjose i velik dan za vladavinu prava u našoj zemlji. To znači da stanovnici i nevladine udruge mogu očekivati ​​da se njihova zabrinutost čuje i istinski ispituje na albanskim sudovima".
 
Nevladine udruge i lokalni stanovnici za tužbu su se odlučili zbog  neadekvatne procjene utjecaja na okoliš, kao i nedostatka odgovarajućih javnih konzultacija s lokalnim stanovnicima. Za procjenu utjecaja na okoliš nije provedeno istraživanje na terenu, u studiji nije bilo podataka o pojavama vrsta ili projiciranim utjecajima na podzemne vode, a više od polovice teksta jednostavno je kopirano iz drugih studija i tako se čak ni ne odnosi na lokaciju u pitanju.
 
"Ova odluka pokazuje važnost borbe protiv spornih hidroenergetskih projekata na pravnoj razini – ne samo u Albaniji nego i u cijeloj regiji Balkana. Mnoge od 2.700 planiranih hidroelektrana na Balkanu, ako ne i većina, proturječi nacionalnom i europskom zakonodavstvu. Pripremit ćemo daljnje pravne korake protiv projekta koji smatramo nezakonitim", rekao je Gabriel Schwaderer, izvršni direktor EuroNatura.
 
Vjosa je posljednja velika divlja rijeka u Europi izvan Rusije. Na svom putu od gotovo 270 kilometara od planina Pindus do Jadranskog mora, Vjosa neprekidno teče kroz nepristupačne kanjone i stvara dionice s ogromnim šljunkovitim obalama i otocima. Albanska vlada planirala je izgradnju hidroelektrane unutar ekološki najvrednijeg dijela Vjose.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / WWF

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2