HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Berlin, 19. travnja 2017. - Njemačka podržava izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi preko Baltičkog mora trebao dovesti zemni plin u ovu državu iz Rusije.
Ovaj energent od velike je važnosti za smanjenje upotrebe ugljena u proizvodnji električne energije, istaknuo je predsjedavajući Ekonomskog odbora njemačkog Bundestaga Peter Ramsauer.

Dodao je kako se regulative Trećeg energetskog paketa Europske unije ne bi trebale odnositi i na podvodni dio plinovoda Sjeverni tok 2.

"Ruski plin odigrati će izuzetno važnu ulogu u smanjenju upotrebe ugljena u njemačkoj proizvodnji električne energije nakon napuštanja nuklearne energije. Mi dosad nismo proširili infrastukturnu mrežu obnovljivih izvora energije, dok naša vlastita proizvodnja plina u Europi pada, zbog čega će ključna uloga biti povjerena ruskom plinu", rekao je Ramsauer na sastanku Rusko-njemačke međuparlamentarne radne grupe koja se bavi energetikom, a prenosi ruska agencija Tass.

Taj projekt, kako je dodao, ima moćne protivnike, kao što su Europska komisija, nekoliko istočnoevropskih država i Sjedinjene Američke Države, koji se vode političkim, a ne ekonomskim motivima, ocjenjuje.

Plinovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara plina, udvostručio bi količinu plina koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Njemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2