ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Sarajevo, 09. studenog 2017. - Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt Rosen potpisali su u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 milijuna EUR za izgradnju vjetroparka (VE) Hrgud u Berkovićima, te sporazum o dodjeli grant sredstava u iznosu od 13,5 milijuna EUR za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici.
Bevanda je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ova dva važna ugovora. Kako je rekao, kredit od 60 milijuna EUR za vjetropark Hrgud alociran je na Republiku Srpsku, a projektom će rukovoditi Elektroprivreda RS.

"Rok otplate je 15 godina, s grace periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom", dodao je.

Izgradnjom vjetroparka Hrgud, RS će dobiti prvi objekt ovog tipa koji će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora.

"Nadam se da će projekt biti realiziran u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom, i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije, jer za to u BiH postoje resursi", istaknuo je Bevanda.

Također je naglasio da će se, zahvaljujući sporazumu kojim će Grad Zenica dobiti grant od 13,5 milijuna EUR za projekt prikupljanja i tretmana otpadnih voda, moći znatno utjecati na zaštitu okoliša i na kvalitetu života građana Zenice.

Dodao je da će Grad Zenica, uz spomenuta sredstva, uložiti milijun eura, te da je osigurana i podrška u iznosu od 4,75 milijuna EUR od Vlade Švicarske, budući da je za realizaciju cijelog projekta potrebno 19,3 milijuna EUR.

Direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt Rosen naglasio je da danas potpisani ugovori predstavljaju prekretnicu djelovanja ove banke i njemačke Vlade u BiH.

"Postrojenje za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici značajno će doprinijeti zaštiti okoliša, kao i izvora vode na području cijele BiH, dok je vjetropark Hrgud prvi te vrste u RS-u", kazao je.

Napomenuo je da je Hrgud treći vjetropark koji u BiH financira ova njemačka banka, a prvi je Mesihovina koji će biti operativan početkom sljedeće godine.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Beta

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2