ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Novi Zeland zabranio sva nova bušenja nafte i plina uz obalu

Novi Zeland zabranio sva nova bušenja nafte i plina uz obalu
Auckland, 18. travnja 2018. - Novi Zeland začudio je energetsku industriju zabranom bušenja radi pronalaska nafte i plina u blizini obale. Mediji prenose kako je glavni razlog zabrane pokušaj suzbijanja klimatskih promjena.
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern nedavno je najavila kako vlada "više neće izdavati nove dozvole za eksploataciju nafte i plina". U svom govoru dodala je da to smatra "još jednim korakom u prijelazu s fosilnih goriva na gospodarstvo bez zagađenja".

Kameron Madgvik, direktor Udruženja za istraživanje i proizvodnju nafte Novog Zelanda, kaže da je ta odluka nepovoljna za gospodarstvo i okoliš Novog Zelanda.

"Također će vjerojatno ugroziti radna mesta i rezultirati većim cijenama. Budući da se nafta proizvodi kako bi se zadovoljila rastuća svjetska potražnja, onemogućiti proizvodnju u Novom Zelandu znači samo da će se to obavljati drugdje, a mi ćemo naftu uvoziti po većim cijenama", dodaje Madgvik.

On dodaje da su "određene kompanije već investirale ogromne novce očekujući ponude offshore bušotina, što je sada propalo, a na udaru će biti radna mjesta".

Prema podacima iz udruženja, industrija nafte i plina zapošljava više od 11.000 ljudi u "najprometnijim" razdobljima.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.A.B.) / FOSCROT / Index.hr via B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2