HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
New York, 09. lipnja 2017. - Agencija Standard&Poors snizila je za rejting Katara za dugoročno zaduživanje, uz promjenu izgleda na negativne.
Pad rejtinga je posljedica zabrinutosti da će poremećeni odnosi zemlje sa drugim arapskim državama oslabiti njene financije, javlja agencija "Bloomberg".

Rejting Katara je snižen sa AA na AA minus, četvrti najviši investicijski stupanj, dok je ocjena za kratkoročno zaduživanje zemlje potvrđena na nivou A-1 plus.

Sniženje rejtinga došlo je nakon što je katarska nacionalna valuta, rijal, pala na najniži nivo u poslednjih 11 godina, a burza se urušila.

Naftom bogati Katar su izolirale susjedne zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat, Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate, koje tvrde da Katar podržava militantne ekstremističke grupe, kao što su Islamska država i al-Kaida, što ova zemlja negira.

Napetost između arapskih država "će pogoršati eksternu ranjivost Katara što može pritisnuti njegov ekonomski rast i fiskalne pokazatelje", navodi se u priopćenju rejting agencije S&P.

Najveći trgovinski partneri Katara su izvan regije, ali šest država koje su uvele blokadu prema ovoj zemlji sudjeluju u ukupnom katarskom izvozu sa udjelom od 10 posto, a u uvozu sa 15 posto, navodi se u izvještaju agencije.

S obzirom na neizvjesnost u pogledu odgovora Katara na blokadu i mjere koje mogu biti uvedene, S&P će procijeniti utjecaj prekida diplomatskih odnosa na ekonomsku situaciju u toj zemlji u sljedećem izveštaju planiranom za 25. kolovoz, navodi se u priopćenju.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2